Oraksen MiLVIn jäsenille järjestämä yritys- ja tuote-esittelytilaisuus

Mikkelin LVI-yhdistys ja Mikkelin Rakennusmestarit ja –insinöörit osallistuivat 13.3.2019 Oras Groupin yritys-ja tuote-esittelytilaisuuden. Aihe kiinnosti yhteensä kuuttatoista yhdistysten jäsentä.

Tilaisuuden tarkoituksena oli tutustuttaa osallistujat Oraksen uutuustuotteisiin ja muutenkin alalla tapahtuneeseen nopeaan kehitykseen. Alustuksen piti myyntiedustaja Ari Korhonen Oras Oy:stä

Oras Group muodostuu kahdesta strategisesta liikeyksiköstä, Oras ja Hansa.
Oras on tunnettu aikaisemmin lähinnä perinteisistä, laadukkaista ns. perushanoista. Laajenemisen myötä on tullut tarve kiinnittää entistä enemmän huomiota muotoiluun, sisustuksellisuuteen, ergonomiaan, erityiskäyttöolosuhteisiin jne. Myös elektroniikan integrointi vesikalusteisiin on tuonut aivan uusia käyttötapoja sekä uusia veden ja energiansäästömahdollisuuksia.

Keittiöhanoissa etusijalla on mukavuus ja käytännöllisyys, mutta yhä enenevässä määrin myös sisustuksellisuus. Huolto- ja kunnossapitomielessä yksi ja sama sisäosa tuo merkittäviä etuja ja kustannussäästöjä. Em. yksityiskohdalla on myös positiivinen vaikutus valmistuskustannuksiin.

Pesuallashanoissa muotoilulla on merkittävä rooli käyttömukavuutta ajateltaessa. Sisustuksellisuus ja esteettisyys ovat myös voimakkaasti esillä tässä hanaryhmässä. Tästä on hyvänä esimerkkinä aivan uusi värivaihtoehto eli ruusukulta, joka vetoaa ennen kaikkea nuorempiin hanankäyttäjiin.

Suihkuhanoissa erilaiset suihkusetit ja ”terapiahanat” ovat saaneet hyvän vastaanoton ja yleistyneet vauhdilla myös laitoskäytössä. Terapia-efekti saadaan aikaiseksi lämpötilaa vaihtelemalla halutun säätökäyrän mukaisesti.

Health-tuoteryhmän hanat ovat tarkoitetut ammattikäyttöön ja niissä työergonomia on ollut suunnittelun lähtökohtana.

Care-tuoteryhmä on suunnattu erityisesti lapsille ja vanhuksille , joilla on toiminnan rajoituksia, sekä heidän avustajilleen.

Elektroniset hanat tarjoavat hygieenisen ja vettä säästävän vaihtoehdon esim. julkisiin tiloihin. Energiansyötön tarkoituksenmukaiseen suunnitteluun tulee paneutua huolella, jotta käyttö- ja huoltokustannukset eivät nousisi tarpeettomasti. Usein suoritettu paristojen vaihto aiheuttaa käyttöhäiriöitä ja nostaa huoltokustannuksia merkittävästi.

Älypuhelimeen ladattavalla Oras App-sovelluksella voidaan säätää, huoltaa ja seurata älyhanojen eri parametreja. Myös Bluetooth yhteyttä voidaan käyttää erityisen haastavissa tilaratkaisuissa esim. bidee-suihkujen ohjaamisessa langattomasti.
Kaikissa edellä esitellyissä hanoissa käytetään asentajaystävällistä 3S-Installation kiinnitysjärjestelmää, joka nopeuttaa ja helpottaa asennusta monesti varsin ahtaissa tiloissa.

Lopuksi esittelyssä viimeisimmät uutuudet Optiman, Signan, Alessi Swan ja Estetan

Optima–keittiöhana on käytännöllinen hybridi, jossa on joustava juoksuputki. Juoksuputkessa on kaksi spray-toimintoa, jotka helpottavat mm. uunipeltien pesua. Hanan älykäs pesukoneventtiili sulkeutuu automaattisesti neljän tai kahdentoista tunnin kuluttua.

Signaa on saatavana sekä keittiöihin että kylpyhuoneisiin. Se on muotoiltu kauniisti. Valikoimassa on sekä kosketusvapaan toiminnon tarjoavia hybridimalleja että perinteisiä vipuhanoja. Etuosassa on digitaalinen lämpötilanäyttö, joka varoittaa vilkkumalla veden lämpötilan ylittäessä 42 astetta Kosketusvapaan toiminnon ansiosta käsienpesu on helppoa ja hygieenistä. Keittiöhanan sisäänrakennettu astianpesukoneventtiili sulkeutuu automaattisesti tietyn ajan kuluttua, jolloin vesivahingon riski pienenee merkittävästi.

Alessi Swan by Oras on hana, jonka muodon suunnittelu on saanut voimakkaasti vaikutteita luonnosta. Sen juoksuputki muistuttaa joutsenen kaulaa. Muuten hanan toiminnat ovat nykyaikaisen elektronisia ja ohjelmoitavia.

Esteta taas on termostaattinen sadesuihku juoksuputkella, jonka päällä on turvalasista tehty hylly. Tumma lasi on sisustuksellinen elementti nykyaikaisessa kylpyhuoneessa.
Muutaman tarkentavan kysymyksen jälkeen tarkkaavaisena esitystä seurannut kuulijakunta siirtyi nauttimaan iltapalaa. Ruokapöytäkeskusteluista saattoi aistia lievän hämmennyksen, sillä niin nopea ja merkittävä on kehitys ollut hanarintamalla. Hanojen älykkäät toiminnot saivat osakseen jopa lievää ihmettelyä ja kritiikkiäkin, sillä tällaisen hanan korjaamiseen ei enää riitä perinteinen LVI-koulutus. Lisäksi todettiin nykyaikaisesta vesihanasta tulleen sisustuselementin.

 

Henrik Sjögrén
Mikkelin LVI-yhdistyksen MiLVIn sihteeri ja tiedottaja,
SuLVIn hallituksen varajäsen

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi