REHVA: Kiinteistöjen hoito Korona-viruksen leviämisen torjunnassa

Eurooppalaisten LVI-järjestöjen -liitto REHVA julkaisi tällä viikolla yhteenvedon Korona-viruksen (SARS-CoV2) leviämisestä ja torjunnasta rakennuksissa sekä avasi nettisivut Korona-viruksesta.

LVI-tekniikan emeritusprofessori Olli Seppänen suomensi keskeisimmät kohdat FINVACin verkkosivuille. Alla suora lainaus Seppäsen blogista.

Raportissa käydään ensiksi läpi viruksen leviämisreitit

 1. Kosketustartunnassa virus voi levitä pinnoilta ihmisestä toiseen kosketusten mukana, virus voi elää pinnoilla vuorokausia.
 2. Pisaratartunta, sairastavan henkilö aivastuksen, yskimisen tai puheen synnyttämistä pisaroista. Pisarat leviävät vain 1-2 metriin saakka, jolloin niissä oleva vesi on myös haihtunut.
 3. Jäljelle jäävä virus voi levitä sellaisenaan tai tarttua ilmassa oleviin hiukkasiin ja levitä niiden mukana. Ilmassa leviävän viruksen merkityksestä ollaan vielä epävarmoja, mutta SARS -epidemiassa se oli merkittävä.
 4. Vähän toistaiseksi esillä on ollut WCn huuhtelun pisarointi. Se oli merkittävä leviämisreitti SARS epidemiassa.

REHVAn yhteenveto koskee erityisesti ilmavirtausten mukana liikkuvia viruksia. Yhteenvedossa esitetään seuraavia kiinteistöjen käyttöön liittyviä näkökohtia Korona-viruksen leviämistä koskien:

 • riittävä jatkuva ilmanvaihto 24/7 vähentää altistusta
 • ulkoilmaa ilmanvaihtoon mahdollisimman paljon
 • ei palautusilmaa
 • ikkunatuuletusta voidaan käyttää ilmanvaihdon lisäämiseksi
 • huoneilman kosteudella ei vaikuta virukseen, kosteus hillitsee virusta vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä 80 %
 • huonelämpötilalla ei ole merkitystä, lämpötila hillitsee virusta vasta yli 30 C lämpötiloissa
 • alhainen ilman kosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen
 • mahdollisten vuotojen vuoksi regeneratiivista lämmöntalteenottoa vältettävä epidemian aikana
 • kanavien puhdistuksella ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (pienet hiukkaset kulkevat ilman mukana, eivätkä tartu pintoihin)
 • ilmanvaihtolaitoksen suodattimilla ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (hiukkaskoko on 80-160 nm)
 • huonekohtaisilla ilmanpuhdistimilla voidaan vaikuttaa viruspitoisuuteen huoneilmassa edellyttäen että suodatin HEPA-tasoa.

Korona-viruksen vaikutus Suomen LVI-liiton järjestämiin koulutuksiin

Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tämän vuoksi muun muassa julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön.

Suomen LVI-liiton koulutukset järjestetään mahdollisuuksien mukaan etänä tai siirretään. Otamme ilmoittautuneisiin yhteyttä ja päivitämme tietoja koulutuskalenteriimme sitä mukaa, kun tila- ja luennoitsijajärjestelyt on sovittu.

Yhteistyökumppanimme Taitotalon lähiopetuksen tilat suljetaan ja kaikki lähiopetus siirtyy pidettäväksi etäopetuksena mahdollisuuksien mukaan. Toimenpiteet ovat voimassa 18.3.2020 lähtien. Tämän hetken tiedon mukaan poikkeusjärjestelyt jatkuvat 13.4.2020 asti. Taitotalon tiedote.

Matkajärjestelyiden siirrot ja peruuntumiset

VR:n ohjeistus
Jos haluat muuttaa kotimaan kaukoliikenteen matkasi yli 2 viikon päähän, voit tehdä sen nyt poikkeuksellisesti veloituksetta. Matkakohteen ja matkustusluokan tulee pysyä samoina. Alle 2 viikon päähän tehtäviin muutoksiin pätevät normaalit muutosehdot. Muutoksen voit tehdä toukokuun loppuun asti asemien lipunmyynneissä tai asiakaspalvelussa (p. 0800 166 888). Huomioithan, että asiakaspalvelussa on tällä hetkellä valitettavasti ruuhkaa, mutta pyrimme vastaamaan kaikille mahdollisimman pian.
Voit siirtää junalippuasi niin pitkälle kuin junalippuja on myynnissä. Tällä hetkellä (19.3.2020) kotimaan junaliput ovat myynnissä 14.6. saakka. Voit myöhemmin muuttaa matkustusajankohtasi kun loppukesän ja syksyn junaliput tulevat myyntiin, ajankohdasta ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa. Lisätietoa.

Finnairin ohjeistus
Voit hakea hyvitystä käyttämättömästä lentolipusta tai sen osasta ja etukäteen maksetuista lisäpalveluista. Hyvityksen hakemiseksi sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin täyttää tämä takaisinmaksulomake. Korvaamme käyttämättömän lipun tai sen osan sinulle kokonaisuudessaan. Suuren hakemusmäärän vuoksi takaisinmaksujen käsittelyssä on valitettavasti ruuhkaa, ja käsittelyaikamme on noin yksi kuukausi.
Voit siirtää matkasi ajankohtaa 30.11.2020 asti kuluitta. Lue lisää.

Korona-virus ei ole useimmille vaarallinen, mutta sen leviämistä on pyrittävä rajoittamaan

THL:n mukaan noin 80 % raportoiduista tapauksista on ollut lieviä ja sairastuneet ovat toipuneet. Noin 14 %:lla tauti on ollut vakavampi, oireina keuhkokuume ja/tai hengenahdistusta, ja 6 %:lla tila on ollut kriittinen. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten iäkkäämmillä henkilöillä, joilla on jo jokin perussairaus.

Viruksella on siis enimmäkseen seurannaisvaikutuksia. Tautiin vakavammin sairastuneet tarvitsevat sairaalahoitoa tai jopa tehohoitoa, eli esimerkiksi suomalaisista (väkiluku 5 528 442) tarkoittaisivat edellä mainitut prosentit 773 980 henkeä sairaalahoidossa ja 331 700 potilasta tehohoidossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää tilannetietoja THL:n verkkosivuille päivittäin.

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja terveydenhuollon ammattilaisten suosituksia noudattamalla.

 

Edit: päivitetty 17.3.2020

Perehdytys ilmanpoistimiin, -pumppuihin ja aurinkosähköjärjestelmiin

Mikkelin LVI-yhdistys ja Mikkelin Rakennusmestarit ja – insinöörit aloittivat vuoden 2020 järjestämällä 15.1.2020 Kolmeks Oy:n kanssa yritys-ja tuote-esittelytilaisuuden.
Tilaisuuden tarkoituksena oli tutustuttaa osallistujat Kolmeks Oy:n päätuotteisiin ja muutenkin alalla tapahtuneeseen nopeaan kehitykseen. Alustuksen luennoi myyntipäällikkö Joni Varis Kolmeks Oy:stä. Kolmeks Oy on osa perhekonsernia, jonka liikevaihto on noin 65M€, henkilöstöä on noin 600 henkilöä. Yritys on alun perin perustettu Helsinkiin 1945 ja se on muuttanut 1965 Turenkiin. Tällä hetkellä tehtaat sijaitsevat Turengissa, Virossa ja Kiinassa.

Monet osallistujista tunnustivat pitäneensä Kolmeksia pumppuyrityksenä, mutta yrityksen tuotevalikoimaan kuulu tosi paljon muitakin LVI-alan tuotteita ja komponentteja. Jonkinlaisen läpileikkauksen LVI-tuotteista antaa seuraava luettelo: paineenalennusventtiilit, ilmanpoistimet, varoventtiilit, sekoitusventtiilit sekä varusteet lämminvesi- ja höyrykattilalaitoksiin. Tilaisuudessa keskityttiin pääasiassa kahteen merkittävään tuoteryhmään eli ilmanpoistimiin ja pumppuihin.

Alipaineilmanpoistimista käytiin läpi Spirovent S400 ja S600 tekniset arvot, mitat, liittymät, toimintaperiaate ja dokumentaatio. Erityisen puhuttelevaa on asennuksen helppous ja käyttöönotto. Tuotteessa oleva QR-koodi johtaa suoraan kotisivulle, josta löytyy apu useimpiin ongelmatilanteisiin. Pikakäyttöohje löytyy myös laitteen käyttöliittymästä. Käyttöliittymästä löytyy myös varaosaluettelot ja räjäytyskuvat. Laitteissa on myös USB-portti huoltoa ja Wifi-liitäntämoduulia varten. Käyttöliittymätasoja Superior S400/S600:ssa on kolme: loppukäyttäjä, urakoitsija, tehdas.

Toinen suuri tuoteryhmä on pumput ja moottorit. Kolmeks toimittaa maailmanlaajuisille yrityksille, kuten esim. Wärtsilälle ja Evacille räätälöityjä pumppuja. Se valmistaa itse kaikki suunnittelemansa ja kehittämänsä moottorit. Moottorivalmistusta on mm. Kone Oy:lle ja ABB Oy:lle. Erikoismoottoreita käytetään esimerkiksi teollisuuden nostimissa, hisseissä, teollisuuden erikoispumppauksissa ja kiinteistöpumpuissa.

Pumppujen, kuten myös muidenkin komponenttien paras energiatehokkuus ja pisin elinkaari saavutetaan oikein tehdyillä valinnoilla ja mitoituksilla. Tilaisuudessa tutustuttiin pikaisesti Kolmeksin nettisivuihin, joilta löytyy valmiit järjestelmäkohtaiset DWG-mallisäätökaaviot ja muut suunnittelijan työkalut. Näillä työkaluilla onnistuminen on helpompaa.

Kaikesta nähdystä ja kuullusta jäi sellainen maku, että paljon puhuttu digitalisaatio on totisinta totta ja ihan tätä päivää. Näitä valmiuksia pitää korostaa ja vaalia myös kaikessa koulutus- ja valmennustoiminnassa.

Vuoden 2020 toinen kuukausikokous/tuote-esittelytilaisuus toteutettiin yhdessä Lumme Energia Oy:n kanssa. Tilaisuuden isäntänä toimi tekninen myyntipäällikkö Sauli Kuparinen. Lumme Energia Oy on perustettu vuonna 2017. Se on osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Mikkeli ja pääasiallinen toimiala on sähkönmyynti. Yhtiön liikevaihto on noin 70M€ ja henkilöstö on noin 60 henkilöä.

Tilaisuudessa tutustuttiin aurinkosähköjärjestelmiin, jotka ovat tarkoitetut pien- ja yritys/maatilakiinteistöihin. Lisäksi sivuttiin suuria toteutuksia varten kehitettyyn aurinkosähkön hankinnan PPA-malliin, jossa yritys tekee 15 – 20 vuoden aurinkosähkösopimuksen Solarigo Systems Oy aurinkovoimalayrityksen kanssa. Solarigo vastaa laitoksen kokonaisinvestoinnista, käytöstä sekä huollosta ja asiakas saa kilpailukykyistä, ekologista sähköä maksamatta siirtomaksuja ja sähköveroja.

Asiakkaalle hyötyä syntyy myös voimalakiinteistön arvon noususta. Asiakas voi seurata sähkön tuotantoa reaaliaikaisesti omissa tiloissaan olevan tuotannonseurantajärjestelmän avulla. Pienempiin aurinkosähköjärjestelmiin tutustuttiin yksityiskohtaisemmin käymällä läpi paneeleiden rakennetta, kiinnitystapoja eri kattomateriaaleille, invertterivaihtoehtoja ja kaapelointia.

Komponenttivalintojen lisäksi korostettiin ulkoisten tekijöiden vaikutusta aurinkoenergian hyödyntämisen hyötysuhteeseen. Ulkoisista tekijöistä käytiin läpi mm. optimaaliset ilmansuunnat, varjottomuus, lumi ja epäpuhtaudet sekä kennojen asennuskulma.
Tuotannon mallinnukseen, suunnitteluun ja mitoitukseen on käytettävissä luotettavia ja helppokäyttöisiä laskureita ja sovelluksia. Erilaisten aurinkosähköjärjestelmien kannattavuuden ja takaisinmaksuajan yhteydessä keskusteltiin yrityksille, maatiloille ja taloyhtiöille maksettavista tuista. Yksittäinen kotitalous ei ole oikeutettu tällä hetkellä mihinkään erilliseen tukeen, mutta se voi hakea 40 % kotitalousvähennystä työn osuudesta 100€ omavastuulla.

Kannattavuuden kannalta merkittävää on myös omakäyttöasteen suuruus eli se, että aurinkosähkön tuotanto ja –kulutus kohtaisivat mahdollisimman hyvin. Tähän ”ongelmaan” on useampia eri lähestymistapoja: virtuaaliakut, akustot, energiasopimusten keskittäminen/ hyvityskäytännöt. Merkittävää hyötyä saavutetaan saman ”operaattorin” useamman käyttökohteen laskutuksen yhdistämisellä, jolloin voidaan välttyä siirtomaksun maksamiselta.

Aurinkosähkö ei ole vain tulevaisuutta, vaan ihan varteenotettava energiansäästökeino jo tänään. Aurinkokennojen tuotantomenetelmien ja – materiaalien jatkuva kehittymien parantaa järjestelmien kannattavuutta ja lyhentää niiden takaisinmaksuaikaa. Tässäkin mielessä tulevaisuus vaikuttaa aurinkoisemmalta. Kesää ja tehohuippuja odotellessa suunnitellaan uusia laitoksia ”joka kotiin”!

 

Teksti ja kuvat:
Mikkelin LVI-yhdistys, MiLVI
Henrik Sjögrén

Apua omakotiasujien ja pienten taloyhtiöiden LVI-suunnitteluun

Suomen LVI-liitto SuLVI ry julkaisee LVI-suunnittelupalveluita tarjoavien henkilöjäsentensä tiedot ”Löydä LVI-suunnittelija” -palvelussa. Listaus on suunnattu erityisesti omakotiasujien ja pienten taloyhtiöiden käyttöön.

Talotekniikkaa ovat kaikki kotisi tekniset järjestelmät ja laitteet, joilla hallitset esimerkiksi lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa. LVI-tekniikka eli Lämmitys-, Vesi- ja Ilmastointitekniikka, ovat keskeisin osa talotekniikkaa. Kun ne toimivat oikein, asuminen on terveellistä, turvallista ja kuluttaa energiaa mahdollisimman vähän.

”Asumiskustannuksista suurin osuus on energiankäyttöä”, kertoo Samuli Könkö, Suomen LVI-liiton toiminnanjohtaja. Suomen LVI-liitto on talotekniikka-alan ammattihenkilöiden puolueeton, yleishyödyllinen järjestö. ”Energiatehokkuus on tietysti hyvä ympäristön kannalta, ja rakennukset tärkeässä roolissa EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, mutta kyllähän meitä jokaista kiinnostaa myös asumiskustannusten vaikutus omaan lompakkoon”.

Haasteena onkin LVI-suunnitelman teko. Alalla on jo pitkään jatkunut työntekijäpula ja se näkyy pienten taloyhtiöiden ja omakotitaloasujien ajoittaisina vaikeuksina löytää suunnittelijaa. ”Suunnittelu- ja konsultointialan yritysten työaika on melko tiukasti kiinnitetty isoihin projekteihin”. Alan osaajavaje synnytti ajatuksen tuottaa listaus. ”Tämä on palvelun pilottiversio. Jos osoittautuu, että tästä on aidosti hyötyä sekä jäsenillemme että asiakkaille, kehitämme käytettävyyttä edelleen”.

LVI-suunnittelija tekee valinnat tarpeen mukaisesti

LVI-suunnitelmassa rakennusta tarkastellaan kokonaisuutena, aikatauluttaen tarvittavat toimenpiteet suunnitelmallisesti ja kustannustehokkaasti. Suunnitelmassa valitut laitteet ja järjestelmät valitaan puolueettomasti ja sen pohjalta on helppo pyytää vertailukelpoisia tarjouksia urakoitsijoilta.

”Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä, jos on kyse vähänkin isommasta remontista”, kehottaa Könkö. ”Meidän toimialallamme sertifioidut ammattilaiset löytyvät rakennus-, LVI- ja kiinteistöalalla toimivan FISE Oy:n pätevyysrekisteristä ja yritykset ovat pääsääntöisesti Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n jäseniä. Nyt suunnittelijan löytää myös Suomen LVI-liiton sulvi.fi -verkkosivuilta”.

Innovatiivinen suunnittelija 2020 on Lari Tapaninen

(Kuva: Hanna Korpela, Unidrain)

Unidrain, Suomen LVI-liitto ja Talotekniikka-lehti palkitsivat työssään ansioituneen, ennakkoluulottomasti uudenlaisia ratkaisuja ehdottavan ja kokeilevan LVI-suunnittelijan upealla opintomatkalla Tanskaan ja Unidrainin uuteen pääkonttoriin lähelle Kööpenhaminaa.
Innovatiiviseksi suunnittelijaksi ja Tanskan opintomatkan voittajaksi valittiin Lari Tapaninen, Ramboll Finland.

Lari Tapanista onnittelemassa Thomas Granberg, Unidrain.

Keskeisimmät kriteerit, joiden perusteella tuomaristo teki valintansa

Hakijoissa kiinnitettiin huomiota paitsi hankkeiden merkittävyyteen myös siihen, millä tavoin ehdotettu henkilö on vaikuttanut uudenlaisten teknisten ratkaisujen tai työtapojen kokeilemiseen ja käyttöönottoon.

Tuomariston vakuuttivat merkittävät arvokiinteistöjen korjaushankkeet, joihin Lari oli osallistunut, sekä rakennuttajakonsultin ja kiinteistövarainhoitoyhtiön teknisen johtajan antamat, henkilökohtaiset suositukset. ” Toimin rakennuttajakonsulttina ja olemme tehneet useita projekteja yhdessä. Larin ratkaisut ovat asiakasläheisiä, mutta tuo esille myös uudet “tuulet”, jotta voimme niitä käydä läpi”, kirjoitti toinen Larin suosittelijoista ja kiitteli myös aikataulujen luotettavuudesta.

Tuomaristoon kuuluivat

 • Samuli Könkö, Suomen LVI-liitto SuLVI ry
 • Thomas Granberg, Unidrain Oy
 • Matti Kiiskinen, SKOL ry
 • Piritta Porthan, Talotekniikka-Julkaisut Oy

Unidrain ja Suomen LVI-liitto haluavat kannustaa innovatiivisen suunnitteluun ja asennustyöhön

Unidrain on jo muualla Skandinavian alueella palkinnut työssään innovatiivisia ja työssään ansioituneita asentajia. Nyt kisa haluttiin tuoda myös Suomeen yhteistyössä Suomen LVI-liiton kanssa. Innovatiivisen suunnittelijan palkitseminen onkin vasta alkua – Finnbuild-tapahtuman yhteydessä haluamme palkita innovatiivisen LVI-asentajan vastaavalla opintomatkalla Tanskaan. Kilpailu ja sen kriteerit tullaan julkistamaan myöhemmin, lähempänä Finnbuildia.

Kommentoi RT-ohjekorttiehdotusta Asuntosuunnittelu. Määräyksiä ja ohjeita 17.2.2020 mennessä

Rakennustietosäätiö RTS pyytää kommentteja asuntosuunnittelun määräyksiä ja ohjeita käsittelevästä ohje-ehdotuksesta. Ohje on päivitys vuoden 2008 ohjekorttiin ja se sisältää koottuna asuintiloja ja asuntosuunnittelua koskevia määräyksiä ja ohjeita. Ohjekortti on laadittu johdannoksi asuntosuunnittelun ohjekorttisarjaan ja se on tarkoitettu rakennushankkeeseen ryhtyvälle sekä arkkitehti- ja pääsuunnittelijalle.

Koska muuttuvat kohdat ovat lakiperustaisia eikä ohjekorttiin ole muuten tehty suuria muutoksia, lausuntoaika on tavallista lyhyempi ja lausuntopyyntö lähetetään tavallista suppeammalle piirille.

Kommentoi tällä lomakkeella 17.2.2020 mennessä.
Ohjekorttiehdotus (pdf)
Alkuperäinen lausuntopyyntö

Vuoden paras Putkiremontti tehtiin kumppanuusmallilla ja ennakoimalla

Vuoden 2019 putkiremonttikilpailun finalistihankkeissa korostuivat taloyhtiön hallitusten,
osakkaiden, asukkaiden ja urakoitsijoiden avoin yhteistyö, luottamus ja mutkaton päätöksenteko sekä urakoitsijoiden ja projektinjohtajien pitkä ammattikokemus.
Taloyhtiöiden suurimmat peruskorjaukset, putkiremontit, ovat kehittyneet omaksi rakentamisen erityisalakseen Vuoden Putkiremontti -kilpailujen 11-vuotisen historian myötä.

Hankkeille on ominaista rakennusosaamisen lisäksi prosessin osaaminen eli tilaaja-asiakkaiden palvelu, viestintä ja asukkaiden huomioiminen kun talosta usein osa on käytössä samaan aikaan kun osaa korjataan. Hintakilpailun rinnalle on tullut palveluiden tuotteistaminen ja paketointi.

Putkiremonttien yhteydessä on taloudellisesti kannattavaa samalla korjata rakennuksen
energiatehokkuutta, erityisesti lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä, vaikka niin vielä tehdään putkiremonttien yhteydessä kovin vähän.

Vuoden 2019 kilpailun voittaneen hankkeen käynnisti poikkeuksellisesti talon ilmanvaihdon
toimimattomuus

Hanke tehtiin uuden suuntauksen mukaisesti rakennuttajakonsultin ‘kumppanuusmallilla’.
Urakoitsija valittiin kilpailutuksen tuloksena jo varhain, esisuunnitteluvaiheen jälkeen ja kytkettiin hankkeeseen mukaan. Hankesuunnittelusta alkaen yhtiö sai hyötyä urakoitsijan materiaali- ja asennusosaamisesta. Toteutussuunnitelmat viimeisteltiin yhdessä urakoitsijan kanssa. Urakoitsijan valinnassa painottui urakoitsijan luotettavuus, osaaminen ja toimitusvarmuus. Yhtiö edellytti urakoitsijan tarkastavan kiinteistön huolellisesti ja esittämään urakkaan vaikuttavat asiat ennen sopimuksen tekoa. Sopimukseen sisältyi kattava yksikköhintaluettelo, joka auttoi pysymään budjetissa ja aikataulussa. Osakkailla oli käytössä verkkokauppa sisustusvalintoja varten.

Rakennustöiden valvonta oli ennakoivaa. Urakan ja asuntojen luovutustarkastus toteutettiin
kolmessa vaiheessa joiden väliin oli varattu työaikaa puutteiden tai virheiden korjaamiseen ennen kuin asunnot luovutettiin asukkaille. Asukkaiden näkökulmasta päästiin näin lähes virheettömään luovutukseen. Yhtiö selvitti myös erilaiset energiasäästömahdollisuudet. Hankkeen yhteydessä rakennettiin varaukset poistoilman lämmöntalteenottoa varten ja sähköautojen latauspisteet.

Vuoden 2019 paras Putkiremontti

Asunto Oy Porthaninhovi

Perinteinen putkiremontti sekä ilmanvaihdon peruskorjaus,
Kumppanuusmalli (Korjauspartnerit)
Hallituksen puheenjohtaja Samuel Adouchief
Isännöitsijä Olli Paavonsalo, Realia
Urakoitsija YIT, Aki Haapalahti
Vastaava työnjohtaja Jori Kuikka, YIT
Pääsuunnittelija Ville Ranta-korpi, Korjauspartnerit
Projektijohtaja Arto Hakkarainen, Korjauspartnerit

Vuoden Putkiremontti -kilpailun järjestävät

 • Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry.
 • Suomen LVI-liitto SuLVI ry.
 • LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.
 • Rakennusteollisuus RT ry.
 • Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry.

 

Lisätiedot kilpailutoimikunnan pj., DI Arto Krootila info(at)vuodenputkiremontti.com

Suomen LVI-liitto on luotettava talotekniikan asiantuntija

Suomen LVI-liitto on luotettava, puolueeton talotekniikan asiantuntija sanoo sata jäsentyytyväisyyskyselyyn vastannutta jäsentämme.

Kokonaisjäsenmäärään verraten parin prosentin otantaa ei voida pitää kovinkaan kattavana. Talotekniikan, kuten tarkemmin LVI-tekniikankin ala on kiireinen ja siten vastausten alhainen määrä on ymmärrettävä.

Kysymykset oli johdettu suoraan liiton tavoitteista: olla luotettava, avoin ja puolueeton ammattilaisten asiantuntijaverkosto.

Liiton henkilökunta ja luottamustoimissa toimivat henkilöt keskittyvät jatkossakin jokapäiväisessä kanssakäymisessä saatavaan palautteeseen liiton toiminnasta. Eniten vastauksia saatiin Helsingin, Hämeenlinnan, Kuopion, Tampereen ja Turun LVI-yhdistysten jäseniltä.

Vastaajista 27% toimii ylemmän toimihenkilön tehtävissä, toimihenkilönä 19 % kuten myös yrittäjinä 19% ja johtotehtävissä 15 % vastaajista. Enemmistö vastaajista on pitkäaikaisia jäseniä (61%) tai 3 – 10 vuotta jäseninä olleita (26%).

Vastaajista reilu enemmistö koki, että jäsenyys on kasvattanut heidän ammatillista verkostoaan – he ovat tutustuneet muihin alan ammattilaisiin liiton ja jäsenyhdistysten tapahtumien ja toiminnan kautta. Enemmistö myös koki, että vaikuttaa alaan Suomen LVI-liiton työryhmien, hankkeiden tai lausuntopyyntöjen kautta. Lähes 90% koki saavansa työnsä kannalta tärkeää tietoa liiton jäsensähköposteista, jäsenliitteistä tai sosiaalisen median kanavia seuraamalla.

Koulutustarjontaan tyytyväisiä oli 80%, todeten niiden kattavan hyvin alan säädäksiä, ohjeita, oppaita ja alan kehitystä. Samaten 80% vastaajista oli sitä mieltä, että liitto on onnistunut omalla toiminnallaan viestimään riittävästi ja selkeästi alasta kuluttajille ja ammattiaan valitseville henkilöille.


Puolueeton, avoin ja aktiivinen. Avoimuutta toimintaan kaivataan lisää. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että päätöksenteosta täytyy kyetä viestimään entistäkin tehokkaammin.

Halusimme myös selvittää, miten jäsentemme työnantajat tukevat ja arvottavat alan yhdistystoimintaan osallistumista. 68 vastaajasta 61 kertoi, että saa käyttää työaikaa kouluttautumiseen, mutta vain 32 heistä voi käyttää työaikaa alan yhdistystoimintaan.

42 vastaajaa kertoi, että työnantaja tukee yhdistystoimintaan osallistumista. Silti lähes jokaisen työnantaja piti verkostoitumista tärkeänä asiana. Puolet vastaajista myös myönsi, että työ on sen verran vaativaa ja aikaa vievää, ettei aktiivisempi osallistuminen yhdistystoimintaan olisi mahdollistakaan.

Suomen LVI-liitto ei toimi omalla nimellään kansainvälisessä yhteistyössä, toiminta on ohjattu FINVACin kautta. Myös kansainvälisen päätöksenteon ja tutkimuksen tiedottamista täytyy tehostaa.

Yllättäen 19 vastaajaa kertoi, että olisi kiinnostunut osallistumaan yhdistystoimintaan aktiivisemminkin, muttei vain tiedä miten. Tässä onkin kopattavaa niin liiton viestinnässä kuin paikallisten jäsenyhdistystenkin tiedottamisessa osallistumisen paikoista.

 

 

Kommentoi hallituksen esitystä energiatehokkuuslain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lyhyesti

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi lait

 • energiatehokkuuslain
 • asunto-osakeyhtiölain
 • asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain
 • vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain
 • aravarajoituslain
 • vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta annetun lain
 • asumisoikeusasunnoista annetun lain
  muuttamisesta osittain direktiivissä määritellyn mukaiseksi.

Direktiivin keskeisenä sisältönä ovat aiempaa yksityiskohtaisemmat säännökset kaukolämmön, kaukojäähdytyksen ja lämpimän käyttöveden kulutuksen mittauksesta ja mittaukseen perustuvasta laskutuksesta sekä loppuasiakkaalle ja loppukäyttäjälle laskutuksen yhteydessä tai muuten toimitettavista tiedoista.  Direktiivillä pyritään energiatehokkuuden parantamisen avulla saamaan aikaan ympäristöhyötyjä, parantamaan ilmanlaatua ja sen myötä kansanterveyttä, vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä, parantamaan energiaturvallisuutta vähentämällä riippuvuutta unionin ulkopuolelta tuotavasta energiasta, alentamaan kotitalouksien ja yritysten energiakustannuksia, lievittämään energiaköyhyyttä, parantamaan kilpailukykyä sekä lisäämään työpaikkoja ja toimintaa kaikilla talouden sektoreilla.

Laeilla pannaan osaksi täytäntöön direktiivissä määriteltyjen sähkön, kaasun, kaukolämmön ja –jäähdytyksen sekä lämpimän käyttöveden mittaamista ja laskutusta sekä niihin liittyvien tietojen antamista ja kustannusten laskuttamista koskevien artikloiden muutokset. Energiatehokkuusdirektiiviä pannaan täytäntöön myös muilla toimin, kuten valtiovallan ja eri toimijoiden välillä solmituilla energiatehokkuussopimuksilla.

Lisäksi muutoksenhakua koskevat säännökset saatetaan yhdenmukaisiksi  1.1.2020 uudistuneen lainsäädännön “oikeudenkäynnistä hallintoasioissa” kanssa. Tämän vuoksi esityksessä ehdotetaan säädettäväksi myös laki tuotteiden ekologiselle suunnittelulle ja energiamerkinnälle asetettavista vaatimuksista annetun lain muuttamisesta, sekä muutettavaksi energiatehokkuuslain 32 §:ää (muutoksenhaku valvontaviranomaisen päätökseen).

Samuli Könkö Suomen LVI-liiton toiminnanjohtajaksi

Samuli Könkö aloittaa Suomen LVI-liiton toiminnanjohtajan tehtävissä 1.2.2020. Samuli siirtyy toiminnanjohtajaksi SuLVIn koulutuspäällikön tehtävistä. ”Samulin valinta uudeksi toiminnanjohtajaksi oli helppo tehdä. Samuli on tehnyt hyvää työtä koulutuspäällikkönä ja on osoittanut kyvykkyyttä ja osaamista – nyt haaste kasvaa ja uskon, että saamme nauttia hyvistä tuloksista jatkossakin”, kertoo liiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Liljeberg valinnasta.

Samuli Könkö aloittaa tehtävässä 1.2.2020.

”Minulle on aina ollut henkilökohtainen kunnia-asia olla SuLVIn jäsen”, kertoo Samuli. ”Jäsenyys on tuonut yhteisöllisyyttä ja vahvistanut ammattiylpeyttä. Näitä tunteita haluan vahvistaa jäsenistössämme.” Könkö onkin toiminut monissa eri rooleissa hieman yli kolmikymmenvuotisen jäsenyytensä aikana – sekä jäsenyhdistyksessään Forssan LVI-yhdistyksessä että alalla. Työkokemusta on kertynyt putkiasentajana, suunnittelijana, työnjohtajana, urakoinnissa, urakkalaskennassa ja myös alan opettajana. Ura on antanut kokemusta myös tehtävien haasteista. ”Loppupeleissä moni tekee näitä töitä melko yksin. Yhdistys ja liiton toiminta antavat mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia ja saada uusia, tuoreita näkökulmia.”

Sama ajatus kantaa myös Könkön miettimissä tulevaisuudensuunnissa Suomen LVI-liitolle. ”Yhdessä. Toimintamme ei voi olla yksinpeluuta, vaan joukkueena etenemistä. Liiton merkittävä rooli asetusten ja direktiivien valmistelussa on yhä tärkeä jatkossakin, mutta muita haasteitamme on kampitettava yhteistyössä. Esimerkiksi liiton tunnettuus ei ole mikään itsestäänselvyys ja meidän on parannettava näkyvyyttämme”, Samuli pohtii.

Hosumaan hän ei tahdo lähteä. ”Nyt otetaan tilanne haltuun ja lähdetään etenemään hallitusti. Olemassa oleva strategiamme on hyvä pohja, siitä viilataan selkeät viitat tekemisille seuraavien vuosien ajaksi. Tässäkin joukkuepeli korostuu – ei näitä asioita pysty yksin liitto, yhdistys tai ihminen hoitamaan.