SuLVIn suunnittelijapäivä 21.9.2023 Helsingissä

Paikka: Scandic Park Helsinki, Mannerheimintie 46, Helsinki

Tulethan sinäkin mukaan alan timanttisimpaan tapahtumaan SuLVIn Suunnittelijapäiville? Olemme kuunnelleet palautteita ja uudistaneet tapahtumaa niiden perusteella. Huomiota on kiinnitetty mm. parkkipaikkoihin ja tilaisuuden ajoitukseen ja kestoon.

Aloitamme päivän maittavalla lounaalla klo 12 alkaen. Teemoina tapahtumassa ajankohtaiset puheenaiheet, kuten

 • Vastuullisuus
 • Älyohjaus
 • Kyberturvallisuus
 • RML-uudistus

Tilaisuudessa palkitaan Vuoden LVI-suunnittelija ja jatkamme iltaa coctail-tilaisuudella klo 17 alkaen!

Tilaisuuden juontaa Jan Erola

>> Ilmoittaudu mukaan!

Alustava ohjelma:

Klo 12 lounas, näyttelyyn tutustuminen

13-13.30 Kyberturvallisuus

13.30-14 Älyohjaus

14-14.30 Vastuullisuus

14.30-15.30 kahvi, näyttely

15.30-16 Rakennuslaki

16-16.30 Palkitseminen

16.30-17 Näyttely

17 – Cocktail-tilaisuus

Juontaja: Jan Erola

Hinta: SuLVIn, VVS Finlandin ja FINVACin jäsenille 125 €, ei-jäsenille 159 €, + Alv 24 %

 

Näyttelymyynti: eetu.alvik@talotekniikka-lehti.fi

SuLVIn aamukahvit 10.3. klo 10: Älylämmitys ja kiinteistöstä kerätty tieto suunnittelijan apuna / Wattinen, DNA Oyj

Seuraavaksi tulossa: pe 10.3. klo 10:

Älylämmitys ja kiinteistöstä kerätty tieto suunnittelijan apuna /
lämmitysasiantuntija Markku Salmela, Wattinen, DNA Oyj

> Ilmoittaudu mukaan!


SuLVIn aamukahvihetki on 15-30 minuutin napakka mutta rento tietoisku ajankohtaisista tai alaamme muuten liittyvistä teemoista. Kahville on helppo tulla verkon välityksellä. Perinnettä jatkamme joka kuukauden 10.päivä kello 10.

Haluamme tarjota yhteistoimintajäsenillemme näkyvyyttä näissä webinaareissa. Millaisia aiheita yhteistoimintajäsenemme voisivat webinaareihin tuoda? Ilmoittaudu alle! Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Tarjoa osaamistasi meille!

Toivomme tarpeitanne koulutusaiheista ja mielenkiintoisia webinaariaiheita jäsenistön tarpeisiin. Millaisia aiheita toivoisit käsiteltävän? Käy antamassa koulutustoiveesi alle!

 Kerro toiveesi täällä!

Tietopaketti IV-katsastuksen tilaajille – Maksuton webinaari 16.2.

Tietopaketti IV-katsastuksen tilaajille

Maksuton Teams-webinaari 16.2. klo 10:00 – 12:00.

Webinaari tarjoaa tietopaketin kaikille IV-katsastusten tilaajille, kuten kuntien ja julkisten tilojen omistajille ja talotekniikasta vastaaville tai muille aiheesta kiinnostuneille.

Käymme läpi, mistä IV-katsastuksessa on kysymys. Ilmanvaihdon katsastuksen tavoitteena on yhtenäistää ilmanvaihtojärjestelmien katsastustoimintaa, katsastajan osaamisvaatimuksia ja tilaajalle tehtävää raportointia. Katsastusmalli on kehitetty yhteistyönä SuLVIn, VVS Föreningen i Finland, Sisäilmayhdistyksen, FINVACin sekä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa. Se on osa Ympäristöministeriön Terveet tilat -hanketta.

Perehdymme, kuinka katsastaja kannattaa valita, mitä asioita tulee selvittää ennakkoon ja millaisia asiakirjoja prosessiin liittyy. Tutustumme, mitä katsastuskierroksella tehdään ja kuinka ilmanvaihtojärjestelmä katsastetaan ja lopulta raportoidaan.

Kouluttajina IV-asiantuntija Antti Alanko / Are Oy ja projekti-insinööri Elina Manelius /A-insinöörit Oy.

Koulutuksen sisältö:

 • Katsastusoppaan taustaa ja perusperiaatteet
 • Katsastusprosessi
  • Katsastajan valinta
  • Asiakirjat
  • Etukäteen selvitettävät asiat
  • Kohdekierros
  • Kunnon arviointi
  • Raportointi

Ilmoittautumiset 14.2. mennessä tästä linkistä

Vaikuta ja vastaa – Miten onnistuimme 2022?

Kysymme jälleen jäsenistöltämme, miten voimme SuLVIn toimintaa kehittää tulevana vuonna? Mitä ajatuksia sinulle on herännyt toiminnastamme?

Käy vastaamassa jäsenkyselyymme!
Mielipiteesi on meille tärkeä!

>> Vastaa tästä!

Vuoden LVI-yhdistys KoLVI, onnea!

Vuoden LVI-yhdistys on jäsenyhdistys, joka on omalla toiminnallaan osoittanut
olevansa alueellaan aktiivinen, yhteistyökykyinen, innovatiivinen ja verkostoitumista edistävä yhteisö.

Vuoden 2022 LVI-yhdistys palkittiin liittokokouksessa 18.11. Oulussa.

Hallitus katsoi, että Kouvolan LVI-yhdistys KoLVI ansaitsee Vuoden LVI-yhdistyksen kunniamaininnan! Koulvola LVI-yhdistys KoLVI on Koronasta ja muista rajoitteista
huolimatta toiminut aktiivisesti ja rajoitteiden ohjeistusten mukaisesti. KoLVIn toiminta on mukautunut loistokkaasti uusien haasteiden vaatimuksiin, ja toiminta jäsenistöön on säilynyt ympäri vuoden aktiivisena, kuten se on ennenkin toiminut.

Yhdistys käyttää tarvittaessa verkkokokouksia ja siten on helpottanut jäsenten osallistumista yhdistyksen toimintaan. KoLVIn hallitus on aktiivisesti kysellyt kentän mielipiteitä mm. uusien jäsenten hankintaan. Myös perinteinen LVI-viesti ilmestyi
jälleen kymenlaaksolaisten luettavaksi marraskuussa. Hallitus onnitteli KoLVIa kunniakirjan merkeissä Oulussa.

Consti Optimi on Vuoden energiaratkaisu

Consti Optimi -monienergiajärjestelmä palkittiin Vuoden energiaratkaisuna Rakennusten energiaseminaarissa

Rakennusten energiaseminaari järjestettiin Pikku-Finlandiassa 9.11.2022. FINVACin järjestämässä seminaarissa palkittiin nyt toistamiseen Vuoden energiaratkaisu. Hyvien ehdotusten joukosta voittajaksi valikoitui Consti Talotekniikka Oy:n Consti Optimi -monienergiajärjestelmä.

Rakennusten energiaseminaarin näyttelyyn osallistuneilla yrityksillä ja yhteisöillä oli jälleen mahdollisuus osallistua Vuoden energiaratkaisu -kilpailuun. Kilpailu järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran.

Kilpailussa etsittiin innovatiivista ratkaisua, jolla voidaan todistettavasti saada aikaan kustannustehokas ratkaisu rakennuksen energiankäyttöön ja hiilijalanjälkeen tai omavaraisuuden parantamiseen. Ratkaisun tulee olla sovellettavissa uudis- tai korjausrakentamisessa, ja sen tulee olla pilotointi- tai kaupallistamisvaiheessa.

 • Vuoden energiaratkaisun valinnassa painotettiin ehdotuksen vaikuttavuutta pienentää energiankulutusta ja edelleen kasvattaa uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Ehdotettu järjestelmä on kokonaisratkaisu, joka on laajalti skaalattavissa sekä uudiskohteisiin että myös olemassa olevaan kiinteistökantaan, sanoo tuomariston puheenjohtaja Risto Kosonen.

  Consti Optimi -monienergiajärjestelmä hallitsee rakennuksen energiataloutta ja sisäolosuhteita

  Vuoden energiaratkaisuksi valittiin Consti Talotekniikka Oy:n Consti Optimi -monienergiajärjestelmä, joka hallitsee rakennuksen energiataloutta ja sisäolosuhteita. Järjestelmä on julkistettu 23.9.2022.

Consti Optimin avulla kiinteistöjen energiankulutusta voidaan alentaa tuntuvasti: lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon kokonaisenergiankulutusta voidaan alentaa jopa 50 prosenttia. Lisäksi hiilidioksidipäästöt pienentyvät merkittävästi.

Järjestelmä hyödyntää useita energianlähteitä: rakennuksen hukkalämpöjä, aurinkolämpöä ja -sähköä sekä geoenergiaa. Lisäenergiaa saadaan kaukolämmöstä tai bioöljystä. Hukkalämpöjä varastoidaan kallioon talvikautta varten. Näin tarvitaan vähemmän kalliokaivoja eikä maaperä jäähdy vuosien kuluessakaan.

 • Consti Optimi perustuu Constin kehittämään ohjelmistoon, joka säätää ja valvoo järjestelmää niin, että energiankulutus pysyy minimissään. Hankkeen alussa energiankulutus ja säästöt lasketaan luotettavasti IDA Ice-simulointiohjelmistolla siten, että kokonaisuus toimii optimaalisesti, Consti Talotekniikka -toimialan energiaratkaisujen johtava asiantuntija Heikki Mäki

Järjestelmä sopii joustavuutensa ansiosta käyttötarkoitukseltaan monenlaisiin rakennuksiin, kuten toimistoihin, hotelleihin, oppilaitoksiin ja monitoimirakennuksiin. Se on kehitetty erityisesti kaupunkialueille, joiden ahtaille tonteille ei mahdu laajoja geoenergiakenttiä. Se soveltuu sekä korjaus- että uudisrakentamiseen, mutta painostus on korjausrakentamisessa, jossa on suurin tarve ja potentiaali energiansäästöön. Järjestelmän hyödyt ovat suurimmat rakennuksissa, joissa syntyy hukkalämpöä, jota järjestelmä voi kierrättää ja varastoida.

 • Energiansäästön merkitystä ei voi näinä aikoina korostaa liikaa, ja siinä meidän kaikkien toimilla on ratkaiseva merkitys. Tämän ohella tarvitaan jatkuvasti entistä innovatiivisempia tuotteita ja palveluita, joiden kehittäminen vaatii kokonaisvaltaista ymmärrystä ja pitkäjänteistä työtä, toteaa tuomaristoon kuulunut Päivi Laitila Motivasta ja jatkaa:
 • Tämän energiakilpailun voittajatyö on oivallinen osoitus eri energialähteiden yhteensovittamisesta kulutuksen optimoimiseksi.

FINVAC ry onnittelee Consti Talotekniikka Oy:tä Vuoden energiaratkaisusta 2022. FINVAC on yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii Suomen LVI-Liitto SuLVIn, VVS Föreningen i Finland rf:n, LIVI:n ja Sisäilmayhdistyksen yhteistyöelimenä päätehtävänään jäsenyhteisöjensä keskinäisen yhteistyön edistäminen ja kansainvälisten yhteyksien hoitaminen sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan edistäminen.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Risto Kosonen, Aalto-yliopisto, FINVAC ry (pj.); Maarit Haakana, ympäristöministeriö; Päivi Laitila, Motiva; Mikko Somersalmi, RAKLI ry; Pekka Vuorinen, Rakennusteollisuus RT ry ja Samuli Könkö, Suomen LVI-liitto SuLVI ry (sihteeri).

 Lisätietoja:

Risto Kosonen, tuomariston puheenjohtaja
040 502 7484, risto.kosonen@aalto.fi

Samuli Könkö, tuomariston sihteeri
050 327 6592, samuli.konko@sulvi.fi

Kuva: Sanna Nuutinen, Foto Bakery Oy

 

 

+GF+ teki vaikutuksen VantaLVIn järjestämällä vierailulla

Osa iloisesta matkaseurueesta lumisella Mt Säntiksellä (Kuva Matti Aho)

Vantaan LVI-yhdistys järjesti syyskauden avausaktiviteettina mielenkiintoisen vierailun Georg Fischerin tuotantolaitoksille Sveitsiin. Mukana oli suomalaisten GF-isäntien Pasi Törmänen ja Matti Aho lisäksi 17 eri yritystä ja yhteisöä edustavaa lvi-yhdistysjäsentä. Georg Fischer Piping Systems sijaitsee Schaffhausen-nimisessä pikkukaupungissa Reinjoen varrella. Yrityksen juuret ovat täällä, ja sen merkitys kaupungille on suuri, jota osoittaa myös yrityksen perustajalle Johan Conrad Fischerille pystytetty patsas kaupungin keskustassa.

Vuonna 1802 pienenä kuparisulattamona ja uusien seosten kehityslaitoksena aloittanut +GF+ on kasvanut maailmanlaajuiseksi teollisuuskonserniksi, jonka menestys pohjautuu asiakaskeskeiseen innovointiin, jatkuvaan tuotekehitykseen ja laatuun. GF konsernin Piping Systems -divisioona on vakiintunut johtavaksi putkistotoimittajaksi nesteiden ja kaasujen luotettavalle ja turvalliselle kuljetukselle. Tutustuimme ensimmäisenä päivänä yritykseen ja erityisesti GF Piping Systemsin esieristetyn COOL-FIT® muoviputkiratkaisun teknisiin ominaisuuksiin ja helppoon työstettävyyteen. Yrityksen pitkäjänteisen tuotekehityksen ansiosta esieristetyt putket ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan erinomaisia, kestäviä ja nopeita asentaa. Sen jälkeen vierailimme tuotannon puolella perehtyen niin esieristettyjen kuin muidenkin putkituotteiden valmistusprosesseihin. Tuotannon automaatio ja laadunvarmistus vakuuttivat meidät ja myös suuri, täysin automatisoitu varasto oli vaikuttava. Mutta suurimman vaikutuksen teki yrityksen asiakaslähtöisyys, jossa huolto ja tuotetuki ovat tärkeässä asemassa. Tuotekehityksen perusta on paitsi innovoinnissa myös jatkuvassa dialogissa asiakkaiden kanssa. Toisena päivänä vierailimme Georg Fischer JRG -tuotantolaitoksilla Sveitsin Sissachissa, jossa Martin Reinhart ja Ciro Nigro ottivat meidät vastaan. Tarkkaan hiottu venttiilien valmistusprosessi avautui hienosti tehdaskierroksella. Tuotteen laatuun ja virtausominaisuuksiin todellakin vaikuttaa se, porataanko venttiilit vai valetaanko ne monivaiheisessa laatuvarmistetussa valmistusprosessissa, niin kuin Georg Fischerillä.

Matti Aho Georg Fishcer Piping Systemsiltä esittelee eristetyn putken työkalun käyttötestausta varten (Kuva Johanna Satumäki)

Tehdaskierroksen jälkeen tutustuimme kattavaan Showroomiin ja pääsimme itse toteamaan GF:n täysiaukkoisen komposiittiputkijärjestelmän hiljaiseksi muihin putkijärjestelmiin verrattuna. Ennen paluuta Schaffhauseniin nautimme lounasta Bergwirtschaft Sissacherfluhissa, jonka päätteeksi katselimme ja kuvasimme hienoja maisemia läheisellä näköalapaikalla. Upeiden tehdasvierailujen lisäksi vietimme kaksi mukavaa iltaa Schaffhausenin vanhassa kaupungissa. Kaupungilla on mielenkiintoinen, pitkä historia ja se on ollut mm. kaupunkivaltio, hetken Habsburgien hallinnassa, taas itsenäinen, sitten Zurichin liittolainen ja lopulta Sveitsin konfederaation täysjäsen. Kaupunki sijaitsee Reinin pohjoispuolella lähellä Saksan rajaa hyvien rautatieyhteyksien päässä. Euroopan suurimmat putoukset, Reinin putoukset, ovat niin lähellä, että niiden pauhun lähestulkoon kuulee tässä viehättävässä historiallisessa kaupungissa.

Paluupäivänä meille tarjoutui tilaisuus katsella kauniita sveitsiläisiä maisemia myös yläilmoista. Lumihuippuiselta Mt Säntis -vuorelta avautuu huikeat näkymät Alpeille ja laaksoissa sijaitseviin kyliin. 53 henkeä vetävä hissi nosti vierailijajoukkomme 2,5 km korkeuteen kirkkaassa ja aurinkoisessa säässä. Upean päivän päätteeksi siirryimme Zurichin lentokentälle ja siitä edelleen yläilmojen kautta takaisin Vantaalle. Isännät ottivat hienosti homman haltuun jo lähtökentällä, ja sama vieraanvaraisuus jatkui koko vierailumme ajan, josta iso kiitos kaikille yrityksen edustajille niin täällä Suomessa kuin Sveitsissäkin.

Näkymä Sissacher Fluen huipulta (Kuva Johanna Satumäki)

Johanna Satumäki

SuLVIn Suunnittelupäivä 22.9. HKI

SuLVIn SUUNNITTELUPÄIVÄ

– Rakennusalan ammattilaisille –

Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A, 00530, Helsinki

>> Ilmoittautuminen

– Uudistunut toteutus
– Maittava aamiainen
– Laadukas näyttely
– Kunnon illallinen
– Aikaa tavata kollegoja

Alustava ohjelma:

08.30– Ilmoittautuminen ja runsas aamiainen, tutustuminen näyttelyyn

OSA 1

10.00- LVI-alan katsaus maailman tilanteeseen / Mika Hokkanen, LVI-Tekniset urakoitsijat

10:30- Suodatuksen vaikutus energiatehokkuuteen ilmastoinnissa / Jussi Merilä, Camfil

11:00 – IV-katselmukset -opas on julkistettu – miten meni pilotointivaihe? / Rauno Holopainen, Metropolia

11:30 – Talotekniikan tutkimusta yli tieteenalojen / Pia Sormunen, Tampereen yliopisto

12:00- Tutustuminen näyttelyyn

12:30- Lounas, tutustuminen näyttelyyn

OSA 2

13.30- Tuotteiden kelpoisuuden osoittamismenettelyt / Juhani Hyvärinen, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry

14:00 Onko hybridimalli ratkaisu? / Arto Hannula, Lämmitysenergia Yhdistys

14:30 Kahvi, tutustuminen näyttelyyn

OSA 3

15:15 – MRL uudistuksen tilanne nyt. Kirsi Martinkauppi, hallitusneuvos, Ympäristöministeriö rakennetun ympäristön osasto

15:45 – Case: Suurkohteen energia, kaivokenttä / Rototec, Emmi Laine

17.00- Maittava päivällinen, yhteistä seurustelua

 • Paasitornin kattava tapas-buffet
 • Puna- ja valkoviini, olut ja kivennäisvesi (2 kaatoa)
 • Baari avoinna

Hinnat:

 • Osallistuminen SuLVIn jäsenille 149 €, ei-jäsenille 195 €. Sisältää ruokatarjoilut
 • Näytteilleasettajat (1hlö/ ständi) sisältäen kaiken ruokatarjoilun  ja pöydän
  • (SulVin jäsenille hinta 1100€)
  • Muille 1300€
  • Lisähenkilö 149 € (jäsenet) / 195€ (ei-jäsenet)
  • Yritys voi kutsua tilaisuuteen omia yhteistyökumppaneita, hinnat kuten yllä (149 € /195 €).

Hinnat alv0%.

>> Ilmoittautuminen

Näyttelymyynti: eetu.alvik@talotekniikka-lehti.fi

Kuka on vuoden 2022 LVI-asentaja?

Unidrain, Suomen LVI-liitto ja Talotekniikka-lehti palkitsevat työssään ansioituneen, ennakkoluulottomasti uudenlaisia ratkaisuja ehdottavan ja kokeilevan LVI-asentajan upealla opintomatkalla Tanskaan ja Unidrainin Showroomiin pääkonttoriin lähelle Kööpenhaminaa. Voittaja julkistetaan FinnBuild-messujen yhteydessä 4.-6.10.2022. Hakuaika 1.8.-30.9.2022.

>> Ehdota vuoden LVI-asentajaa tästä!

Kuinka lämpöenergian kiertotalous toimii? Maksuton webinaari 24.8. klo 10

 

Kuinka lämpöenergian kiertotalous toimii? Tiesitkö, että kylmäaineiden kiertotalous on päästöjä ja luonnonvarojen käyttöä vähentävää täyttä bisnestä.

FIGBC x SuLVI Aamuwebinaarissa 24.8.2022 klo 10:00–11:00 mukana Tampereen Sähkölaitos ja Eco Scandic Oy.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Suomen LVI-liitto SuLVI ja Green Building Council Finland.

>> Ilmoittaudu SuLVI x FIGBC aamuwebinaariin.