Lämmityksen suunnittelupäivät 3.-4.9.2024 peruttu

Tapahtuma on peruttu. Seuraa tiedotustamme, sillä tapahtuma järjestetään uudella toteutustavalla, kun rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) etenee ja tarkentuu.


Tiedätkö viimeisimmät ekosuunnittelun vaatimukset lämmityslaitteistoille? Entäpä, mitä rakennusten energiatehokkuusdirektiivi edellyttää lämmitysjärjestelmältä tai mitkä ovat lämmityksen hybridijärjestelmän suunnittelun karikot?

Näihin ja muihin lämmityksen suunnittelun kokonaisvaltaiseen hallintaan vaikuttaviin asioihin perehdymme Lämmitysenergia Yhdistys LEY:n ja Suomen LVI-liitto SuLVI ry:n järjestämässä kahden päivän kattavassa seminaarissa lämmityksen suunnittelupäivillä.

Aika 3.-4.9.2024
Paikka: Technopolis, Teknobulevardi 3-5, 01530, Vantaa

Tapahtuma peruttu (19.8.2024)


Ohjelma

Tiistai 3.9.2024 

08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

09:00 Tilaisuuden avaus

09.10 Lämmityksen suunnittelun perusteet. Tehon ja energiañtarpeen määrittely. Mitä hybridiämmityksen suunnittelussa tulisi huomioida?

10:15 Ekosuunnittelu ja energiamerkinnät. EU-asetus ja EPBD-direktiivin vaikutus lämmitysjärjestelmien suunnitteluun.

10:45 Kahvitauko 

11:30 Hybridilämmityksen suunnittelu. Millaisia laitteita on saatavilla? Voiko suunnittelija määrätä laitteet, ja mikäli urakoitsija haluaa valita muun vaihtoehdon, tuleeko suunnitelma tarkastaa?

12:30 Lounas 

13:30 Paneelikeskustelu: Onko tuotemääritys suunnittelussa kilpailun rajoittamista?

14:15 Vesikiertoisten lämmönluovuttimien suunnittelu: Patterit, lattialämmitys ja säteilylämmittimet.  Milloin tarvitaan rakennesuunnittelijaa?

14:45 Kahvitauko

15:30 E-lukulaskenta ja energiatodistukset hybridilämmityksessä

16:00 Polttoainevaihtoehdot kattilatekniikassa: Fossiilisten polttoaineiden direktiivien vaatimukset sekä uusiutuvat polttoaineet.

16:30-17:00 Tutustuminen näyttelyyn ja tilaisuus päättyy

Keskiviikko 4.9.2024

08:00 Aamukahvit ja päivän avaus

08:30 Lämmitysverkoston tasapainotuksen merkitys

9:00 Automaattisten kiertovesipumppujen merkitys lämmitysverkoston toimintaan

09.30 Hybridilämmityksen suunnittelun perusteet: Päälämmönlähde – suurin energiantuottaja vai tehon tuottaja? Lämpöpumppujen ja kattiloiden/poltinten mitoitus, ilmastoinnin jälkilämmityspattereiden mitoitus, öljysäiliöiden koko, hormien mitoittaminen ja kondenssikattiloiden käyttö sekä sähkösuunnittelu hybridijärjestelmään.

10:30 Kahvitauko

11:00 Paneelikeskustelu: Kiinteistöautomaation rooli hybridilämmityksessä: Mitä kiinteistöautomaatio ohjaa ja kuinka se sovitetaan laitteiden automaatioon?

11:45 Lounas

13:00 Uusiutuvat lämmityspolttoaineet

13:30 Eri polttoaineet polttimien näkökannalta: Erilaiset laitteet ja polttoaineiden ominaisuudet.

14:15 Kahvitauko

15:00 Pätevyysvaatimukset suunnitteluun ja asentamiseen

15:45 Yhteenveto tapahtumasta

16:00 Tilaisuus päättyy

 Muutokset mahdollisia.


Osallistumismaksu:

  • 695 € / 2 päivää.
  • 450€ / 1 päivä.
    (Mikäli paikat täyttyvät molempiin päiviin osallistuvilta, on kahden päivän osallistujilla etusija.
  • Vapaaehtoinen illallinen 50 €, sis. ruoka ja 2 kaatoa ruokajuomaa (viini tai olut).
  • Näyttelypaikka: 1500 € + ALV 24 % / 2 päivää,  800 € + alv 24 % / 1 päivä.
    Lisätietoja: arto.hannula@ley.fi.

 

Tapahtuma peruttu

Rakennusten energiaseminaarin 2025 case-esitysehdotukset

Rakennusten energiaseminaari järjestetään 7.5.2025 Pikku-Finlandiassa. Seminaariin otetaan ensimmäistä kertaa esitysehdotuksia, joista valitaan muutamia esitettäväksi itse seminaarissa. Ehdotuksen tulee perustua todelliseen casekohteeseen, joka on toteutunut tai toteutumassa. Ensisijaisesti haemme esityksiä kolmesta ennalta määritetystä teemasta, mutta voit ehdottaa myös muita rakennusten energiatehokkuuteen liittyviä aiheita.

VUODEN 2025 TEEMAT

  • Rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmät sekä monitorointi EPBD-hengessä
  • Hyvän sisäilmaston laadun takaaminen energiatehokkaasti
  • Nollapäästö- tai nollaenergiarakennus

Esitysehdotuksessa tulee kuvata projektin sisältö ja saavutettavat tai saavutetut tulokset. Esityksen painopiste tulee olla erityisesti teknisissä ratkaisuissa eikä tuotteen/palvelun esittelyssä. Yritys ja puhuja esitellään ennen esitystä, mutta itse esityksessä tulee keskittyä pelkästään esityksen aiheeseen. Esityksen pitäjän tulee olla kyseisen casen asiantuntija, joka tuntee casen hyvin ja osaa vastata teknisiin kysymyksiin. Esitys ei saa olla luonteeltaan kaupallinen tai mielipidepuheenvuoro. Esitysaika on 15 minuuttia.

Esitysehdotus (1 500-2 000 merkkiä) jätetään viimeistään 31.10.2024 (klo 23.59) täällä! 

Valinnoista ilmoitetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Ohjelmaan valituissa esityksissä käytetään Rakennusten energiaseminaarin omia kalvopohjia, jotka toimitetaan myöhemmin.

Mahdolliset kysymykset: johanna.satumaki@sisailmayhdistys.fi

Yhteistoimintajäsenyys on osaamista ja kohtaamisia

Yhteistoimintajäsenet näkyvät tukijoinamme kaikissa kanavissamme
ja ovat mukana ensimmäisinä, kun alalla tapahtuu. Alan organisaatiot voivat liittyä yhteistoimintajäseniksemme. Onko teidän yrityksenne jo mukana?

>> Liity mukaamme!

Kohtaa

Verkostoidu paikallisten jäsenyhdistystemme kanssa. Yhteistoimintajäsenenä teillä on mahdollisuus tarjoutua esittelemään palveluitanne paikallisten jäsenyhdistysten tilaisuuksiin. Yhteistoimintajäsenellä on myös oikeus osallistua liittovaltuuston kokoukseen ilman äänivaltaa. Teillä on myös mahdollisuus varata oma aamukahvi-webinaari, joka on maksuton areena ajankohtaiselle aiheellenne.

Yhdistystoiminta on ihmisten kohtaamista ja liiketoiminta on ihmisten välistä toimintaa. Yritysten kannattaakin kannustaa työntekijöitään liittymään omalla paikkakunnallaan toimivan yhdistyksen jäseneksi, sillä yhdistysten tapaamisissa kohdataan asiakkaat, potentiaaliset kollegat ja kilpailijat.

Kouluttaudu

Tarjoamme yhteistoimintajäsenille koulutusta etuhintaan. Etu koskee yhteistoimintajäsenen koko henkilöstöä ja kursseja tullaan järjestämään 2 – 3 vuodessa. Tiedotamme etuhintaisista kursseista etukäteen yhteistoimintajäsenkirjeellä.

Tuota sisältöä

Ammattilaisille

Yhteistoimintajäsenet ovat tervetulleita osallistumaan puolueettomalla, alaa kiinnostavalla sisällöntuotannolla. Tarjoamme Suomen LVI-liiton alustat käyttöösi ajankohtaisten asiantuntijatekstien julkaisemiseen. Ota yhteys liiton viestintään lisätietoja varten.

Nuorille

LVI-alan järjestöjen Vetovoima-hankkeen tavoitteena on lisätä alalle hakevien opiskelijoiden määrää. Opetushallituksen 2020 arvion mukaan uutta työvoimaa tarvitaan vuoteen 2035 mennessä jopa 49 900 henkeä. Yritykselläsi on nyt mahdollisuus osallistua Vetovoima-hankkeen toimintaan tuottamalla sisältöä, ja vahvistaa samalla brändiänne tulevaisuuden työnantajana. Erityisesti eri opintoasteiden opinto-ohjaajat ja ammattikorkeakoulujen viestijät toivovat alan yrityksiltä työn arkea kuvaavaa sisältöä. Julkaisemme veloituksetta jutut LVI-ala.fi -sivuille ja videot hankkeen YouTube-kanavalla sekä toimitamme koonnit oppilaitosten ammattilaisille. Jaamme sisältöjä myös hankkeeseen osallistuvien liittojen omissa kanavissa. Ota yhteys liiton viestintään lisätietoja varten.

Näy joukoissamme ja katsomoissa

Kokoamme yhteistoimintajäsentemme logot mainostelineeseen, joka kulkee mukana tapahtumissamme, verkkosivuillamme sekä Talotekniikka-lehden jäsenliitteessä.

Tiedä missä mennään ja mitä tehdään

Kaikki jäsenet saavat sähköpostitse jäsenkirjeemme, joissa kerromme ajankohtaisista tapahtumista ja uutisista. Kaikki yhteistoimintajäsenyydelle nimetyt sopimus- ja viestintäyhteyshenkilöt saavat myös henkilöjäsenille suunnatun jäsenkirjeemme.

Jäsenedut Talotekniikkalehdessä

Yhteistoimintajäsenemme saavat myös antamaansa osoitteeseen Talotekniikka-lehden, jossa ovat myös liiton omat jäsensivut.

Tiesitkö että,
Henkilöjäsenemme osallistuvat kauttamme työryhmiin ja hankkeisiin, joissa otetaan kantaa ja vaikutetaan alan säätelyyn, oppaisiin ja ohjeisiin. Lisäksi he ovat oikeutettuja koulutuksiemme alennettuun jäsenhintaan. Joten työnantajana työntekijän henkilöjäsenyys on teille etu, joka sitouttaa työntekijän, pienentää koulutuskustannuksianne ja antaa mahdollisuuden osallistua alan kehittämiseen. Voitte pyytää meitä kertomaan Suomen LVI-liiton jäsenyydestä työpaikallenne, ota yhteys liiton viestintään tai suoraan paikalliseen LVI-yhdistykseen. 

Kultainen kypärä ARE:n Hämeen projektiyksikölle

Työturvallisuus on ennen kaikkea yhteistoimintaa

Kultainen kypärä -työturvallisuuskilpailun voitti ARE:n Hämeen projektiyksikkö, jonka edustajat vastaanottivat palkinnon Talotekniikka-Treffien yhteydessä 9.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailuraati arvosti voittaneessa esityksessä erityisesti yhteistoiminnalla tuotettua ratkaisua työturvallisuusongelmaan, ja sen myötä sitoutumista uuteen toimintamalliin.

Konkreettinen ratkaisu

ARE:n Hämeen projektiyksikössä oli sattunut ylöspäin poratessa muutamia tapaturmia, joissa normaalin suojalasin välistä oli pudonnut betonimuruja silmiin. Ohjeistuksen mukaan työvaiheessa käytetään umpilaseja. Asentajat testasivat useita erilaisia umpilasimalleja ja dokumentoivat kokemuksiaan. Testauksessa huomattiin, että mikään malleista ei toiminut käytännössä: varsinkin kesäaikaan umpilasit huurtuivat ikävästi.

  • Keskustelimme ja ideoimme asentajien kanssa sitä, miten voisimme välttää suojalasien huurtumisen ja betonimurusten pääsyn silmiin. Päätimme testata kypärävisiiriä siten, että perussuojalasit jätetään visiirin alle. Otimme muutaman visiirimallin testaukseen ja valitsimme yhdessä sitten toimivimman yksikkömme käyttöön, tuotantopäällikkö Tapio Levänen Hämeen projektiyksiköstä kertoo.

Yhdessä löydetty ratkaisu sitouttaa

Hämeen tapaus on mainio esimerkki siitä, mitä hyvällä asentajien ja työnjohdon yhteistyöllä sekä ratkaisukeskeisellä asenteella on ARE:ssa saatu aikaan. ARE:n yrityskulttuuri kannustaakin avoimeen vuorovaikutukseen ja aktiiviseen otteeseen haasteiden ratkaisemisessa.

  • Avoin keskustelu ja vaihtoehtojen vertailu toi tässäkin tapauksessa hyväksi koetun ratkaisun ongelmaan. Kun havaittuja ongelmia käsitellään ja ratkaisumalleja haetaan yhdessä, kaikki sitoutuvat ratkaisuun vahvemmin. Myös ideoiden testaus laajalla rintamalla lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja työhyvinvointia, työturvallisuuspäällikkö Mikko Tiainen ARE:sta sanoo.

Fennian riskienhallintapäällikkö Vuokko Puro näkee tapauksen erinomaisena esimerkkinä kehittyneestä turvallisuuskulttuurista.

  • Ohjeita ei tarkoituksella jätetä noudattamatta. Sen sijaan toimimaton ohje tai muu ongelma tuodaan yhteiseen käsittelyyn ja siihen etsitään toimiva ratkaisu.

Pienelläkin teolla on mittava vaikutus

Työturvallisuus on jokaisen asia, se koskee organisaation kaikkia tasoja ja toimintoja. Se on pieniä arjen esimerkkejä, joista ARE:n kilpailuesitys on hyvä todiste. Yhden työvaiheen turvallisuutta parannettiin helposti toteutettavilla käytännön toimilla. Toimintatapa on myös sovellettavissa muihin työturvallisuushaasteisiin.

  • ARE:n kilpailuesityksessä korostui työturvallisuuden kehittämisen ydin: työturvallisuutta ei rakenneta yksin, vaan sen kehittäminen on yhteistoimintaa. Se on mainio esimerkki siitä mitä saadaan aikaiseksi, kun tilanteen ratkaisemiseen otetaan mukaan kaikki, joita ongelma koskee. Teko voi tuntua pieneltä, mutta vaikutus yhteisölle on suuri, erityisasiantuntija Eero Honka Työturvallisuuskeskuksesta toteaa.

Kuvassa Hämeen projektiyksikkö – Olli Haverinen (vas.), Tapio Levänen, Kari Kuusento, Teemu Sillankorva ja Esa Virtanen. Kuva ARE.

Valinnan suorittivat Työturvallisuuskeskuksen, vakuutusyhtiö Fennian ja LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n edustajat.
Kultainen kypärä -työturvallisuuskilpailun toteuttavat vakuutusyhtiö Fennia – LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU – Talotekninen kauppa ja teollisuus, Talteka – Suomen LVI-liitto – VVS Föreningen i Finland. Joka toinen vuosi järjestettävä kilpailu on tarkoitettu LVI- ja talotekniikka-alan urakoitsijoille, suunnittelijoille sekä alan teollisuuden ja kaupan toimijoille. Sen tavoitteena on tuoda esille hyviä käytänteitä ja ratkaisuja LVI-alan työympäristöjen turvallisuuden parantamiseksi.

Lisätietoja

ARE: Työturvallisuuspäällikkö Mikko Tiainen p. 040 300 5784, mikko.tiainen@are.fi
Fennia: Riskienhallintapäällikkö Vuokko Puro p. 044 312 1251, vuokko.puro@fennia.fi
Työturvallisuuskeskus: Erityisasiantuntija Eero Honka p. 050 410 6865, eero.honka@ttk.fi
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU: Asiantuntija Kimmo Nurmela p. 040 300 5525, kimmo.nurmela@lvi-tu.fi

Lähde: lvi-tu.fi

Aamukahveilla 8.11. DNA: Anturointi ja älykäs lämmityksen ohjaus

SuLVIn aamukahveilla 8.11. klo 10 kuulemme DNA Wattisen älykkäästä lämmityksen ohjauksesta ja anturoinnista suunnittelun apuna. Tule kuulolle!

>> Ilmoittaudu mukaan!

EPBD tulee – LVI-alan ammattilaiset avainasemassa

Onko osaaminen ajantasalla? Varmista koulutustemme kautta, että olemme valmiita muutokseen! >> SuLVIn koulutukset täältä!

Uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) tuli voimaan 28.5.2024. Ympäristöministeriö on aloittanut direktiivin toimeenpanon kansalliseen lainsäädäntöön. Ensimmäisenä hankkeena käynnistyy rakennusten perusparannussuunnitelman laatiminen. Perusparannussuunnitelmassa esitetään toimet, joilla rakennuskannasta tehdään päästötön vuoteen 2050 mennessä. Direktiivin edellyttämät muutokset Suomen lainsäädäntöön on tehtävä kahden vuoden kuluessa direktiivin voimaantulosta eli 28.5.2026 mennessä.

Lisäpaineita kohdistuu erityisesti vanhempien rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. LVI-alan ammattilaiset ovat avainasemassa tässä muutoksessa, sillä meidän työmme vaikuttaa suoraan siihen, kuinka tehokkaasti rakennukset käyttävät energiaa, ja sitä kautta koko maan ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Näiden uusien vaatimusten myötä korostuu myös jatkuvan koulutuksen merkitys. Meidän tulee päivittää osaamistamme uusimmilla teknologioilla ja energiatehokkuusratkaisuilla, jotta voimme vastata tulevaisuuden haasteisiin. Koulutustarjonta SuLVIlla tähtää siihen, että paras tieto, pätevyydet ja osaaminen on käytössämme.

Muutoksia tulee uudis- ja korjausrakentamista sekä energiatehokkuutta sääteleviin asetuksiin. Muutoksia on lisäksi odotettavissa muun muassa automaatio- ja latauspistelakiin, rakennusten energiatodistuksia koskeviin lakeihin sekä todennäköisesti myös rakentamislakiin.

Vastaisuudessakin energiatehokkuus perustuu kokonaisenergiatarkasteluun. Tavoite on kuitenkin kova: päästötön rakennus. Päästöttömän rakennuksen on kyettävä reagoimaan ulkoisiin signaaleihin ja mukauttamaan energiankäyttöään, tuotantoaan tai varastointiaan. Tämä on kokonaan uutta. Onkin tärkeää, että alalla tehdään tiivistä yhteistyötä muiden rakentamisen ammattilaisten kanssa. Yhdessä voimme varmistaa, että energiatehokkaat ratkaisut tulevat osaksi kaikkia rakennushankkeita. Uudet polut tulevat vaatimaan entistä laajempaa ja tiiviimpää yhteystyöt suunnittelijoiden välillä

Tarjoamme parhaan osaamisen nyt, kun valmistaudumme rakentamaan uutta, päästötöntä ympäristöä! >> Katso koulutukset!

SuLVI ja VSF osastolla 7a100

Rakentamisen ja talotekniikka-alan suurin messutapahtuma FinnBuild viettää tänä vuonna 50-vuotispäiviä. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1974 nykyisessä Töölön Kisahallissa. Kansainvälinen juhlatapahtuma järjestetään 8.–10.10.2024, jota juhlitaan myös Portion Boysin tahtiin Helsingin Messukeskuksessa.

Tervetuloa SuLVI:n ja VSF:n osastolle 7a100! Tule juttelemaan kanssamme LVI-alan kuulumisista.

Arvomme joka päivä skumppapullon!

Arvomme joka päivä messuilla 8.-10.10. kuohuviinipullon klo 14. Siihen mennessä tulleet saman päivän arpalipukkeet osallistuvat arvontaan. Voittajalle ilmoitetaan tekstiviestillä ja palkinto on noudettava klo 15 mennessä. Arvontaan osallistujan täytyy olla yli 18-vuotias.

Talotekniikka-Treffit järjestetään ke 9.10. klo 9-11 FinnBuildin yhteydessä. Se tarjoaa oivan startin messupäivälle: makoisan aamiaisen lomassa kuulet alan polttavimmat puheenaiheet ja tapaat kollegoita. Esiintyjinä mm. pääekonomisti Jouni Vihmo, Rakennusteollisuus RT ja CEO Mika Vuolle, Equa Simulation Finland. Lisäksi kultainen kypärä löytää uuden omistajan. Tilaisuus on maksuton.Isäntinä toimivat LVI-TU, Talteka, SuLVI, VSF, Ahlsell, Dahl ja Onninen.

> Lue lisää! 

Liittokokous ja HäLVI 50v 25.10. Hämeenlinnassa

SuLVIn hallitus kokoontui vuosittaiselle suunnittelupäivälle kesäkuussa. Päivän pääteemana oli sääntömuutosehdotus. Tätä varten perustettiin työryhmä, joka perehtyi ja toteutti hallitukselle esityksen sääntömuutoksista. Hallitus viimeisteli elokuussa kokouksessaan esityksen sääntömuutoksista liittokokoukselle. Työryhmään kuului toiminnanjohtaja Samuli Könkö, SuLVIn toimistolta Minna Tirkkonen, hallituksen varapuheenjohtaja Jere Carelse ja hallituksen varajäsen Johanna Satumäki.

Muutosehdotukset koskevat mm. jäsenyhdistysten rekisteröintiä, jäsenmaksuja ja sanamuotojen korjausta. Hallituksen esitys on mukana liittokokousmateriaaleissa. Sääntömuutosehdotuksessa 3/4 liittokokouksesta on puollettava sääntömuutosta.

Liittokokous julkistaa Vuoden LVI-yhdistyksen sekä kutsuu liitolle kunniajäsenen.

>> Tutustu liittokokousmateriaaliin tästä

HäLVI juhlii 50-vuotista taivaltaan

Hämeenlinnan LVI-yhdistys perustettiin 10.10.1974. Perustamisvaiheista ja yhdistyksen 40 ensimmäisestä vuodesta kirjoitti Jukka Salonen vuonna 2014 julkaistuun 40-vuotisjuhlajulkaisuun. Tänä vuonna Talotekniikka-lehden lokakuun numerossa keskiaukeamalla onkin luettavissa historiikki yhdistyksen 50 vuoden taipaleesta.

Juhlia suunnitellaan jo kovasti! Liittokokouksen jälkeen Hämeenlinna hehkuu HäLVIn puolivuosisadan juhlaa, kun suunnitteilla on timanttiset esiintyjät, hyvää ruokaa ja ohjelmaa pikkutunneille saakka. Aamulla on lisäksi 40:llä ensimmäisellä mahdollisuus tutustua Assi-sairaalahankkeeseen. Juhlatoimikunnan jäsenet ovat jo innoissaan! – Emme kuitenkaan paljasta vielä tämän enempää, mainitsee HäLVIn ja juhlatoimikunnan puheenjohtaja Antti Heinonen.


Liittokokouksen 2023 päätökset esityslistan mukaisia

  • Vuoden 2025 liittokokous järjestetään Mikkelissä.

Päätökset
Kokouksen päätökset olivat esityslistan mukaisia. Liiton puheenjohtajana jatkaa Tapio Kanerva, varapuheenjohtajina Risto Kosonen ja Jarmo Kuitunen.

Vaalivaliokuntaan arvottiin seuraavat yhdistykset:
Vaalialue 1: Helsingin seudun LVI-yhdistys
Vaalialue 2: Kouvolan LVI-yhdistys
Vaalialue 3: Kuopion LVI-yhdistys
Vaalialue 4: Etelä-Pohjanmaan LVI-yhdistys
Vaalialue 5: Koillismaan LVI-yhdistys

Uusi hallitus valittiin seuraavalle kaudelle
SuLVIn hallituksen puheenjohtajana aloittaa Juha Nurkkala ja varapuheenjohtajana Jere Carelse. Hallituksen uusia jäseniä ovat Satu Tykkyläinen ja Seppo Lakka. Varajäseniksi uusina valittiin Ari Niemelä ja Pertti Similä.

Tutustu puheenjohtajistoon ja uusiin jäseniin tästä!

Hallituksen kokoonpanoo 2024
Juha Nurkkala (pj.) Vaalialue 1 jatkaa
Terho Niemi Vaalialue 5 uusi
Satu Tykkyläinen Vaalialue 3 uusi
Sanna Kiviaho Vaalialue 3 jatkaa
Jere Carelse (vpj.) Vaalialue 2 jatkaa
Petteri Virranta Vaalialue 3 jatkaa
Veli-Pekka Kotikumpu Vaalialue 5 jatkaa
Jani Heikkilä Vaalialue 4 jatkaa
Seppo Lakka Vaalialue 2 uusi

Suomen LVI-liiton liittokokouksen jälkeen järjestetyssä iltajuhlassa kutsuttiin uusia Hotorautaneuvoksiksi vihittäviä noviiseja. Vihittäviksi neuvoksiksi kutsuttiin: Ari Hyvärinen KoLVIsta, Ilkka Jutila HäLVIstä, Mikko Niskala OuLVIsta sekä Johanna Satumäki VantaLVIsta.

Tietopaketti IV-katsastuksen tilaajille – Maksuton webinaari 19.11.

Tietopaketti IV-katsastuksen tilaajille

Maksuton Teams-webinaari 19.11. klo 9-11

Webinaari tarjoaa tietopaketin kaikille IV-katsastusten tilaajille, kuten kuntien ja julkisten tilojen omistajille ja talotekniikasta vastaaville tai muille aiheesta kiinnostuneille.

Käymme läpi, mistä IV-katsastuksessa on kysymys. Ilmanvaihdon katsastushankkeen tavoitteena on yhtenäistää ilmanvaihtojärjestelmien katsastustoimintaa, katsastajan osaamisvaatimuksia ja tilaajalle tehtävää raportointia. Katsastusmalli on kehitetty yhteistyönä SuLVIn, VVS Föreningen i Finland, Sisäilmayhdistyksen, FINVACin sekä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa. Se on toteutettu ympäristöministeriön toimeksiannosta osana valtioneuvoston Terveet tilat 2028 –ohjelmaa.

Perehdymme, kuinka katsastaja kannattaa valita, mitä asioita tulee selvittää ennakkoon ja millaisia asiakirjoja prosessiin liittyy. Tutustumme, mitä katsastuskierroksella tehdään ja kuinka ilmanvaihtojärjestelmä katsastetaan ja lopulta raportoidaan.

Kouluttajina IV-asiantuntija Antti Alanko / Proboreal Oy ja projektipäällikkö Elina Manelius /A-insinöörit Oy.

Koulutuksen sisältö:

  • Katsastusoppaan taustaa ja perusperiaatteet
  • Katsastusprosessi
    • Katsastajan valinta
    • Asiakirjat
    • Etukäteen selvitettävät asiat
    • Kohdekierros
    • Kunnon arviointi
    • Raportointi

Katso video:

Ilmoittautumiset tästä linkistä 19.11. webinaariin

 

Opiskelijat tulevat! – Oktoberfest 8.10.2024

Opiskelijatapahtuma kokoaa yhteen yritykset ja pian valmistuvat opiskelijat

Suomen LVI-liiton päävastuuna FinnBuild-messujen yhteydessä on ollut järjestää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen talotekniikka- ja LVI-alan opiskelijoille ilta Oktoberfest -henkeen. “Ensin on tutustuttu alan yrityksiin messuilla ja sitten siirrytty yhteiseen vapaa-ajan viettoon illaksi. Oktoberfest on ollut yhteishengen nostatusta ja verkostoitumista tapahtumaa sponsoroivien yritysten ja alalle pian valmistuvien opiskelijoiden kesken”, SuLVIn toiminnanjohtaja Samuli Könkö kertoo.

Opiskelijoiden Oktoberfestin järjestävät FinnBuildin yhteydessä:

  • Suomen LVI-liitto SuLVI – LVI-alan ammattilaisten yhteistyö- ja koulutusjärjestö
  • Talotekninen teollisuus ja kauppa– Talteka on elinkeinopoliittinen yhteistyöjärjestö, joka kokoaa yhteen alan toimijoita. Se on yksi Rakennusteollisuus ry:n toimialoista ja sen jäseninä ovat alan merkittävimmät Suomessa toimivat laitevalmistajat.
  • LVI-tekniset urakoitsijat – LVI-TU – LVI-asennusalan toimiala-ja työnantajajärjestö
  • VVS Föreningen i Finland – Svenskspråkig förening som verksamhetsområde omfattar vatten-, värme-, ventilations-, styr- och regler-, kyl-, energi-, och miljöteknik samt drift och underhåll.

Talotekniikka-Treffit 9.10. Messukeskus

Tapahtuma

Messukeskus

Talotekniikka-Treffit järjestetään keskiviikkona 9.10.2024 klo 9 Helsingin Messukeskuksessa FinnBuild-messujen yhteydessä jo yhdeksättä kertaa. Tänäkin vuonna talotekniikan tilannehuone tarjoaa oivan startin messupäivälle: aamukahvia nauttiessa kuulet mielenkiintoisia puheenvuoroja alan polttavista teemoista ja tapaat kollegoita.

Ohjelma

Klo 09:00

Aamukahvi

Klo 09:15

Avaus

Hallituksen puheenjohtaja Jari Mikkonen, Talteka

Klo 09:25

Suhdannekatsaus: Kajastaako valo jo horisontissa?

Pääekonomisti Jouni Vihmo, Rakennusteollisuus RT

Klo 09:55

Osaava työvoima: Varmistaminen ja kehittäminen

Henkilöstöjohtaja Anne Paasikari, Caverion

Klo 10:15

Ura- ja koulutuspolku: Talotekniikka-ala mahdollistaa monia väyliä

LVI-suunnittelija Emil Nystedt, SitoWise

Klo 10:35

Uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi: Todennäköiset käytännön vaikutukset talotekniikka-alalle

Toimitusjohtaja Mika Vuolle, Equa Simulation Finland

Klo 10:55

Kultainen kypärä -työturvallisuuskilpailun voittajan julkistus

Klo 11:00

Kuohuvilla kohti messuja

Treffit juontaa Anne Rahikainen, Dynamiitti.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu viimeistään 2.10.2024 verkkolomakkeella tai info@lvi-tu.fi
Tilaisuus on maksuton alan ammattilaisille.

Tutustu esiintyjiin

Toimitusjohtaja Jari Mikkonen on työskennellyt Dahl Suomi Oy:ssa vuodesta 2019. Taltekan hallituksen puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2023. Mikkosella on varsin laaja kokemus talotekniikka-alalta: hän aloitti jo vuonna 1996 suunnittelutoimistossa ja on siitä lähtien toiminut erilaisissa tehtävissä alalla. Liki 30 vuotta onkin antanut Mikkoselle vankan perspektiivin talotekniikka-alaan ja sen kehitykseen.

Jouni Vihmo on toiminut pääekonomistina Rakennusteollisuus RT:ssä vuodesta 2019 lähtien.

Emil Nystedtin tehtäviin Sitowisella kuuluu konsultointi ja LVI-suunnittelu. Lisäksi hän toimii projektinvetäjänä talotekniikan toiminnanvarmistustyöhön kuuluvissa projekteissa. Nystedt on aktiivisesti mukana verkostoitumassa alan eri kerhoissa sekä liitoissa. Hän on myös erittäin kiinnostunut kehittämään innovatiivisia ratkaisuja jokapäiväiseen työhön.

TkL Mika Vuolle on EQUA Simulation Finland Oy toimitusjohtaja, joka on toiminut ympäristöministeriön konsulttina energiamääräyksen valmistelussa ja osallistunut aktiivisesti koulutustyöhön.
 Anne Rahikainen on markkinointi- ja viestintäalan asiantuntija, yrittäjä ja juontaja. Hän on urallaan auttanut useita taloteknisen alan yrityksiä pitkäjänteisessä brändimarkkinoinnissa sekä piristänyt monia tapahtumia eläväisellä persoonallaan.

Treffien isäntinä toimivat LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU – Talotekninen teollisuus ja kauppa ry, Talteka – Suomen Lvi-liitto SuLVI – VVS Föreningen i Finland – Ahlsell – Dahl – Onninen.