Nyt on oikea aika tilata LVI-suunnitelma

Korona-viruksen aiheuttama huoli on saanut monet pohtimaan miten voisi tukea paikallista yrittäjää. Kotioloihin eristäytymisen hiljainen aika kannattaa hyödyntää tilaamalla LVI-suunnitelma nyt ja panostaa oman kodin aiempaa parempaan energiatehokkuuteen ja vaikkapa terveellisempään sisäilmaan. Sekä suunnittelu- että asennus- ja huoltotöihin on tarjolla erilaisia taloudellisia tukia.

Suomen LVI-liitto julkaisi helmikuussa LVI-suunnittelua tarjoavien henkilöjäsentensä yhteystiedot. Palvelu on tarkoitettu erityisesti omakotitaloasujille ja pienille taloyhtiöille. Listaus kattaa lähes koko Suomen, joten oman paikkakunnan suunnittelijan löytää tarvittaessa helposti.

Ammattimaisen LVI-suunnittelun edut

LVI-suunnitelmassa huomioidaan kokonaisuus, jossa kodin järjestelmät optimoidaan energiatehokkaasti ja järjestelmävalinnat tehdään puolueettomasti. Suunniteltu toiminta on myös pitkällä aikavälillä kustannustehokkaampaa, kun yhden korjaustyön yhteydessä tiedetään jättää varaukset tuleviin. Kun suunnitelmat on hyvin tehty, niiden pohjalta on helppo pyytää vertailukelpoisia tarjouksia ja kilpailuttaa urakoitsijoita.

Etuna on myös se, että suunnittelija laatii suunnitelman etänä, omalla toimistollaan. Suurin osa suunnitelman laatimiseen tarvittavista tiedoista on saatavilla sähköisesti. On huomioitava, että tilanteen mukaan osa tarvittavista tiedoista voidaan kartoittaa vain paikan päällä käyden. Kun olet koonnut alla luetellut tiedot, keskustele suunnittelijan kanssa muista tarvittavista lähtötiedoista.

Selvitä ennen tarjouspyyntöä kiinteistön

  • rakennusvuosi
  • aikaisemmin tehdyt korjaukset
  • rakennuksen tilavuus, asuinhuoneistojen määrä, huoneistoluettelo
  • pinta-ala
  • lämmitysjärjestelmä ja siinä mahdollisesti havaitut puutteet
  • ilmanvaihtoratkaisu
  • käyttövesijärjestelmä

Suunnitelman ensimmäisenä tavoitteena voi olla vaikka terveellisempi sisäilma

LVI-suunnitelman laatiminen alkaa lähtötilanteen lisäksi tavoitteiden kartoittamisesta. Juuri nyt, kun oleskellaan paljon sisätiloissa, on esimerkiksi puhtaan ja raikkaan sisäilman merkitys korostunut entisestään.

Jo aiempina vuosina kuumat kesät ovat innostaneet kuluttajia hankkimaan ilmalämpöpumppuja jäähdytykseen. Lämpötilan hallinnan ja lämmityskustannusten pienentämisen lisäksi ilmalämpöpumpuilla on ajankohtainen tärkeä ominaisuus. Jos huonetilassa on ilmalämpöpumppu, jossa on sähköpurkaukseen perustuva ilmanpuhdistustekniikka, se voi poistaa ilmasta epäpuhtauksia kuten allergeeneja, bakteereita ja viruksia. Asunnossa jo olevan laitteen ominaisuudet kannattaa varmistaa sen asentajalta tai myyjältä. Yhtä ainoaa kaikkiin laitteisiin liittyvää ohjetta ei ole mahdollista antaa, sillä jokainen rakennus on oma kokonaisuutensa, jossa on monta eri tekijää. Siksi sekä suunnittelu- että asennus- ja huoltotöissä kannattaa aina kääntyä ammattilaisten puoleen.

Hyödynnä energia-avustus tai kotitalousvähennys

Rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen pienentää asumisen kustannuksia ja sen ympäristövaikutuksia. Siksi energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin on mahdollista saada taloudellista tukea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Hakemukseen tarvitaan suunnitelma ja lopputulos todennetaan ammattilaisen laatimalla energiatodistuksella.

Omakotiasujien tai vain omaan asuntoonsa korjaustyötä teettävien kannattaa hakea kotitalousvähennystä. Vähennystä saa tehdyn työn osuudesta ja se on henkilökohtainen. Toisin sanoen vähennystä voi hakea myös laissa erikseen eriteltyjen lähisukulaisten asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon tehtyihin töihin.

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi