Rakentamismääräyskokoelman määräysten tilalle tulleet uudet asetukset ovat olleet voimassa nyt noin kolmen kuukauden ajan, mutta Suomen LVI-liitto SuLVIn tekemän Facebook -kyselyn mukaan n. 80 % vastanneista on vielä hieman epävarma uusien asetusten sisällöstä.
”Tiedonjano on kova, sillä odotetut asetukset julkaistiin niin lähellä voimaantulopäivämäärää”, toteaa iltapäivän Energiatehokkuus- ja energiatodistusasetusten kouluttaja Mika Vuolle. ”Tunnelmat koulutuspäivistä ovat olleet poikkeuksetta positiiviset ja vastaanotto hyvä”. Samaa kertovat myös Sisäilmasto ja ilmanvaihto -asetusten koulutuksesta vastaava Jorma Railio ja Vesi- ja viemärilaitteistot -asetusten koulutuksesta vastaava Jarmo Mäenpää.
”Ensimmäinen tilaisuus marraskuun lopussa Turussa oli todella haastava, kun asetuksia ei vielä ollut saatavilla lopullisessa muodossaan. Tämän vuoden puolella pidetyt tilaisuudet ovat sujuneet hyvin positiivisissa merkeissä, yleisöä on ollut yllättävänkin runsaasti ja keskustelu on ollut ajoittain vilkasta. Ilmanvaihdon kohdalla kysymyksiä on herättänyt mahdollisuus ilman ulospuhallukseen seinästä kerrostaloissa, vaatimus tulo- ja poistoilmavirtojen tasapaino – ja myös kysymyksen painovoimaisen ilmanvaihdon soveltuvuudesta”, kertoo Railio.
Oman paikkakunnan rakennusvalvonnan edustajat mukana koulutuspäivässä
Jarmo Mäenpää kiittelee paikallisten viranomaisten osallistumista koulutuspäiviin. ”Niillä paikkakunnilla, joissa rakennusvalvonnan edustaja on päässyt paikalle, ovat tilaisuudet olleet hyvin onnistuneita. Paikallisella tulkinnalla on suuri merkitys. Toki tässä on myös mahdollisuus viranomaisilla tulla tutummaksi suunnittelijoiden kanssa. Usein olemme tilanteessa, jossa suunnittelija kysyy viranomaiselta neuvoa, miten suunnitella jokin kohde. Ei tämä ole kuitenkaan viranomaisen tehtävä. Uusien asetusten henki on täysin erilainen. Nyt tiedossa on vain velvoite ja tämä pakottaa suunnittelijat pohtimaan miten se saavutetaan mahdollisimman hyvin.”
”Tilaisuuksissa joissa on ollut rakennusvalvonnan edustajia mukana, on tullut runsaasti kysymyksiä rakennusvalvonnan roolista ja asetustekstien tulkinnoista”, vahvistaa myös Railio.
Pohjoismainen kehityssuunta – käyttöä vasten, käyttäjiä varten
”Uusien asetusten myötä aikaisemmat rakentamismääräysten ohjeet eivät ole kadonneet mihinkään, vaan ne ovat siirtyneet päivitettyinä oppaisiin, jotka on julkaistu Talotekniikkainfon sivustolla. Oppaat ovat sähköisessä muodossa, joten niitä on mahdollista päivittää joustavasti tarpeen mukaan”, toteaa Mäenpää ja jatkaa, ettei suunnittelijoita saakaan kahlita liikaa. Hän toivoo uusien asetusten innostamaan uusiin innovaatioihin, joista koko suunnittelijoiden ala hyötyy.
”Nyt olemme samalla linjalla kuin muissakin pohjoismaissa”, toteaa myös Vuolle. Hän näkee uusien asetusten kasvattavan LVI-suunnittelun arvostusta. ”Jatkossa ei ole valmista sabluunaa, nyt joutuu oikeasti suunnittelemaan. Myös täytyy vaatia tilaajalta oikeat ja riittävät lähtötiedot. Pitää suunnitella suunniteltua käyttöä vasten ja käyttäjiä varten”.
Riskinä rimanalitukset?
Onko uusien asetusten myötä riski kilpailun vääristymiseen, jos osa suunnittelijoista tarjoaa vain asetusten vaatiman perustason ja toiset näkevät kauas tulevaisuuteen, ottavat huomioon rakennuksen elinkaaren kokonaisuutena sekä sen energiatehokkuuden? ”Tilaajahan lopulta kertoo mitä hän haluaa ja suunnittelija miettii, miten tämä voidaan toteuttaa. Pätevä suunnittelija tarjoaa myös vaihtoehtoja”, toteaa Suomen LVI-liitto SuLVIn koulutuspäällikkö Samuli Könkö. ”Asetus takaa tietyn tason, parempaakin saa suunnitella”.
Mäenpää, Railio ja Vuolle pitävät rimanalituksia epätodennäköisenä. ”Toisaalta on vielä ennenaikaista sanoa mitään. Paljon riippuu siitä, kuinka pian ja kuinka laajalti valveutuneet suunnittelijat ja tilaajat löytävät uudet mahdollisuudet. Aika näyttää. Toki pahimmassa tapauksessa lähdetään hakemalla hakemaan systeemistä porsaanreikiä, jolloin edelleenkin tuijotetaan vain halvinta hintaa laadukkaan työn sijaan”, myöntää Railio.
Ratkaisuksi Railio ehdottaa referenssien keräämistä ja peräänkuuluttaa Suomen LVI-liiton mahdollisuutta nostaa hyviä esimerkkejä esiin. Könkö muistuttaa pätevöitymisestä. ”FISE -pätevöityminen on suunnittelijoille vapaaehtoista, mutta toki tilaajalle helpottaa valintaa, kun henkilön pätevyyden on todennut neutraali, puolueeton toimija. FISE -pätevyys kertoo siitä, että tämä henkilö haluaa hoitaa työnsä astetta paremmin ja todella panostaa osaamiseensa, sillä eihän pätevöityminen ilmaista ole. Se vaatii aikaa ja sitoutumista osaamisen ylläpitoon”.
Katso oman paikkakuntasi tilaisuudet ja ilmoittaudu mukaan
Uudet asetukset 2018 -kiertue antaa perustiedot asetusmuutoksen merkityksestä LVI-alan toimijoille. Kiertue painottaa viranomaisten ja suunnittelijoiden käyttöön tulevaa laajaa ohjeistusta, mutta soveltuu kaikille LVI-alalla toimiville.
Aamupäivän aikana käydään läpi Sisäilmasto ja ilmanvaihto ja Vesi- ja viemärilaitteistot uudet asetukset ja oppaat, iltapäivän aikana Energiatehokkuusasetus ja energiatodistusasetus. Voit osallistua molempiin osuuksiin tai vain toiseen. Katso oman paikkakuntasi tilaisuudet ja ilmoittaudu mukaan.