Suomen LVI-liitto mukana rahoittamassa talotekniikan professuuria

Piia Sormunen siirtyy Tampereen yliopistoon Granlund Consulting Oy:n Lean-rakentamisen toimialajohtajan tehtävistä.

TkT Piia Sormunen on nimitetty talotekniikan Industry Professorin tehtävään Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekuntaan. Tehtävä täydentää talotekniikka-alan opetusta ja tutkimusta rakennustekniikan yksikössä. Piia Sormunen haluaa myös tuoda yliopistoon tietoa yritysmaailman ajankohtaisista osaajatarpeista.

Rakentamisen volyymit kasvavat jatkuvasti ja ala digitalisoituu nopeasti. Talotekniikka-alan korkeakoulutetuista osaajista ja etenkin tutkijoista on ollut huutava pula. Rakennetun ympäristön tiedekunnan rakennustekniikan yksikköön sijoittuva Industry Professorin tehtävä tulee täydentämään tutkimus- ja opetustarjontaa kiinteistö- ja rakentamisalan yritysten jo pitkään toivomalla tavalla.

– On hienoa päästä vaikuttamaan siihen, että talotekniikka-alan jatko-opinnot ovat kiinnostava ja kannattava vaihtoehto urapolulla. Nyt sekä AMK- että DI-opiskelijat revitään työelämään jo koulunpenkiltä. Ilman jatko-opiskelijoita ja uutta tutkimusta ala jää merkittävästi jälkeen muista rakentamisen osa-alueista, vaikka sen merkitys on huomattavan suuri koko rakennetun ympäristön kontekstissa, unohtamatta vähähiilisen rakentamisen tavoitteita ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä, Piia Sormunen sanoo.

– Haluan tuoda akateemiseen maailmaan 2020-luvulle päivitettyjä ideoita ja näkemyksiä siitä, mitä elinkeinoelämä todella tarvitsee. Työssä hyödynnän jo olemassa olevia verkostojani yritysmaailmassa sekä tietysti pääsen luomaan rutkasti uusia muun muassa alan eri järjestöjen kanssa, Sormunen sanoo.

Myös Suomen LVI-liitto SuLVI on yksi talotekniikan Industry Professuuria rahoittava järjestö. ”Piia Sormunen on järjestöllemme tuttu jo aiemmasta nZeb-yhteistyöstä”, kertoo Suomen LVI-liitto SuLVIn toiminnanjohtaja Samuli Könkö. Hänen mukaansa professuuri tuo talotekniikan alalle jo pitkään kaivattuja leveämpiä hartioita. ”Tämä on selkeä osoitus sille, kuinka tärkeä ja merkityksellinen ala talotekniikka on. Toivomme tiivistä yhteistyötä Piian kanssa.”

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi