Ilmalämpöpumput ja COVID-19

Kuvalähde: Pixabay

Eurooppalaisten LVI-järjestöjen -liitto REHVA julkaisi yhteenvedon COVID-19 eli Korona-viruksen leviämisestä ja torjunnasta rakennuksissa. Yhteenvedossa keskitytään erityisesti rakennusten ilmanvaihtoon ja ilmavirtausten mukana liikkuvan viruksen torjuviin toimenpiteisiin. Yhteenvetoa päivitetään jatkuvasti tiedon karttuessa. Yhteenvedon suomenkielinen, päivitetty versio löytyy LVI-tekniikan emeritusprofessori Olli Seppäsen kirjoittamana FINVACin verkkosivuilta.

Yhteenvedossa huomioidaan puhallinpattereiden aiheuttama riski viruksen leviämiselle. Jos huonetilassa on henkilö, jolla on tartunta ja tilassa on sisäilmaa kierrättävä puhallinpatteri, se voi lisätä viruksen leviämistä.

Jos huonetilassa on ilmanpuhdistimia tai ilmalämpöpumppuja, joissa on sähköpurkaukseen perustuva ilmanpuhdistustekniikka, ne voivat poistaa ilmasta epäpuhtauksia kuten allergeeneja, bakteereita ja viruksia.

Sähköpurkaukseen perustuvassa tekniikassa nopeat elektronit törmäävät happi- ja typpimolekyyleihin, jotka aktivoituvat ja hapettavat bakteereita. Tällaista tekniikkaa on käytössä useilla ilmalämpöpumppuvalmistajilla eri nimisenä.

Jos oman laitteen käytön turvallisuus epäilyttää, varmista laitteesi ominaisuudet sen asentajalta tai myyjältä. Yhtä ainoaa kaikkiin laitteisiin liittyvää ohjetta ei ole mahdollista antaa, sillä jokainen rakennus on oma kokonaisuutensa, jossa on monta eri tekijää.

 

Jussi Kummu
Suomen LVI-liiton teknisen toimikunnan puheenjohtaja
Tuotepäällikkö Daikin Finland

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi