Kuntotutkimus kotiovella myytynä

Myös kotia täytyy huoltaa, jotta asumismukavuus ja energiankulutus säilyvät jatkossakin toivotunlaisina. Kuntoarviointi ja kuntotutkimus antavat sinulle tärkeää tietoa kotisi kunnosta.

Jotkut yrittäjät tarjoavat palveluitaan nk. kotimyyntinä. Kotimyyntiä on, kun kaupasta sovitaan jossain muualla kuin myyjän toimitiloissa. Siis esimerkiksi messuilla tai asiakkaan kotona. Koti-, tai ovelta ovelle -myynti on laissa sallittu tapa tarjota tuotteita tai palveluita. Merkitystä ei ole sillä, tehdäänkö sopimus myyjän vai ostajan aloitteesta. Kts. kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeet.

Yrittäjä, perehdy lakiin huolellisesti

Yrittäjän kannattaa perehtyä lakiin huolellisesti ja varmistaa, että sopimusta tehtäessä on selvitetty tarkasti mitä ollaan myymässä, kuka myy, mistä hänet tavoittaa, kokonaishinta veroineen tai hinnan määräytymisen perusteet sekä tieto muista mahdollisista kuluista, kuten toimitus- tai laskutuskuluista.

Erityisen tärkeää on kertoa peruutusehdot, määräajat ja -menettely sekä maksu- ja toimitusehdot sekä valitusta tai riitautusta koskevat käytännöt. Annettavien tietojen määrä on laaja, joten yrittäjälle on tärkeää huolehtia, että asiakirjat peruutusehtoineen ovat lainmukaiset.

Jos myyjän kotimyyntiasiakirjat eivät ole asianmukaiset, voi asiakas vaatia rahat takaisin jopa vuoden kuluttua kaupoista, normaalin 14 vuorokauden peruutusajan sijasta.

Huoli vanhuksista ja yksinasuvista

Valitettavana kääntöpuolena kotimyynnille ovat huijarit ja tilanteet, joissa vanhuksille on myyty muun muassa kalliita putkiremontteja ja muita remonttipalveluita, kuntotutkimuksia tai lämmitysjärjestelmiä. Toisinaan tilanteiden on raportoitu olevan jopa uhkaavia, mikä aiheuttaa lisähuolta yksinasuvien puolesta.

Poliisi ja Vanhustyön keskusliitto julkaisivat kesällä kirjan ”Tietoa ikäihmisille kotona asumisen turvaksi”, jossa neuvotaan ennen ostopäätöstä harkitsemaan asiaa rauhassa, tekemään hintavertailuja ja kysymään neuvoa. Mitään paperia ei tule allekirjoittaa perehtymättä siihen ensin tarkasti. Jos tilanne on uhkaava, voit kertoa soittavasi poliisille.

Pätevöityneen kuntotutkijan tiedot löytyvät FISEn palvelusta

Kuntoarvioijille ja kuntotutkijoille on olemassa aktiivinen henkilöpätevyyspalvelu. Tiedot löytyvät osoitteesta www.fise.fi. FISE Oy on kattava ja aktiivinen henkilöpätevyyspalvelu, joka toteaa rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksiä ja ylläpitää pätevyysrekisteriä.

SuLVI vastaa pätevyyspalvelu FISE Oy:n sihteerijärjestönä seuraavien LVI-pätevyyksien toteamisesta:

  • Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien (IV) kuntotutkija
  • Lämmitys-, vesi- ja viemärijärjestelmien (LVV) kuntotutkija
  • Energiatodistuksen laatija
  • Haja-asutuksen vesihuollon suunnittelija (VHS)
  • Ilmanvaihdon (IV) suunnittelija
  • Ilmanvaihtolaitteiston (IV) rakentamisesta vastaava työnjohtaja
  • Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (KVV) rakentamisesta vastaava työnjohtaja
  • Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston (KVV) suunnittelija

Energiatodistusten laatijoiden tiedot löytyvät ARAn rekisteristä.

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi