Kommentoi nyt: ilmanvaihdon mitoitus ja suunnitteluoppaat

Huono sisäilma aiheuttaa Suomessa miljardien eurojen menetykset vuodessa sairauksina ja työajan menetyksinä. Oikean suuruinen ilmanvaihto on tärkeää sekä terveellisen sisäilman että energiatehokkuuden kannalta, koska ilmanvaihdon osuus Suomen energiankäytöstä on 10-15 %. Nyt on aika arvioida, ovatko suomalaisten säädösten ohjearvot kohdallaan ja millaisia muutostarpeista niissä on.

Pyydämme asiantuntemukseesi ja kokemukseesi perustuvia kommentteja ilmanvaihdon säädösten ja oppaiden parantamiseksi.

Tarkasteltavana on 4 asiakirjaa

 1. Opas asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitukseen
 2. Opas ilmanvaihdon mitoitukseen muissa kuin asuinrakennuksissa
 3. Sisäilmasto ja ilmanvaihto-opas
 4. Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta (1009/2017)

Asetuksen teksti on sitova, oppaat ohjeellisia. Nopeimmin muutokset saadaan kolmeen ensin mainittuun oppaaseen, asetuksen muuttaminen on hitaampaa.

Voit kommentoida yhtä tai useampaa asiakirjaa. Pienikin muutos saattaa olla suuri parannus käytännössä. Rohkeasti mukaan vaikuttamaan. Asiantuntemustasi tarvitaan!

Palautekysely

Voit kommentoida asuinrakennusten sekä muiden kuin asuinrakennusten mitoitusoppaita (jotka ovat korvanneet D2, liitteen 1 taulukot) sekä itse asetusta nettikyselyn kautta 13.2-31.3.2019.

Palautekyselyyn

Sisäilma ja ilmanvaihto ‑opas käsittelee ilmanvaihtotekniikkaa ja korvaa vanhan D2:n teknisen ohjetekstin. Sen voit kommentoida suoraan oppaaseen osoitteessa www.talotekniikkainfo.fi.

Aloitusseminaari

Hankkeen aloitusseminaari järjestetään 14.3.2019 klo 15.00-16.30 (Sisäilmastoseminaarin yhteydessä), salissa 102, Messukeskuksen Siivessä, Helsingissä

Ohjelma

 1. Avaus ja hankkeen esittely – Olli Seppänen, FINVAC
 2. Asetus ja sen kommentointi – Olli Seppänen, FINVAC
 3. Oppaat ilmanvaihdon mitoitukseen ja niiden kommentointi – Siru Lönnqvist, FINVAC
 4. Sisäilmasto ja ilmanvaihto -opas ja sen kommentointi – Juhani Hyvärinen, Talteka
 5. Oppaiden merkitys suunnittelussa – Urpo Koivula, AX-Suunnittelu
 6. Oppaiden merkitys rakennustarkastuksessa – Ilkka Räinä, Rakennustarkastusyhdistys
 7. Keskustelu

Jos olet osallistumassa Sisäilmastoseminaariin voit ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautua myös tähän tilaisuuteen.

Mikäli haluat osallistua ainoastaan hankeen aloitusseminaariin, voit ilmoittautua tästä.
Palautteen kerää ympäristöministeriön toimeksiannosta FINVAC, jonka muodostavat Sisäilmayhdistys, Suomen LVI-Liitto SuLVI, VVS Föreningen i Finland (VSF) ja LIVI.

 

2 KOMMENTTEJA

 1. On erittäin hyvä että tällaista opasta tehdään. Ilmanvaihdon huomiointi jo rakennusvaiheessa sekä kiinteistöjen remontoinnissa on hyvä painottaa lisää jatkossakin. Jokainen suositus mikä näihin liittyen annetaan on hyvä, ja opas tulee varmasti tarpeeseen. Niin kuin kerrotaan, huono sisäilma aiheuttaa Suomessa miljardien eurojen menetykset vuodessa sairauksina ja työajan menetyksinä. Asia on siis tärkeä.

 2. Jo ilmanvaihtolaitteiden uusimisella ja ilmanvaihdon säädöllä saataisiin paljon aikaan. Meidän työpaikalla sisäilman laatuun on panostettu viime vuosina paljon ja tämä näkyy vähempänä sairasteluna. Kuten jutussa sanotaan, hyvä ilmanvaihto on tärkeää sekä terveellisen sisäilman että energiatehokkuuden kannalta.

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi