+GF+ teki vaikutuksen VantaLVIn järjestämällä vierailulla

Osa iloisesta matkaseurueesta lumisella Mt Säntiksellä (Kuva Matti Aho)

Vantaan LVI-yhdistys järjesti syyskauden avausaktiviteettina mielenkiintoisen vierailun Georg Fischerin tuotantolaitoksille Sveitsiin. Mukana oli suomalaisten GF-isäntien Pasi Törmänen ja Matti Aho lisäksi 17 eri yritystä ja yhteisöä edustavaa lvi-yhdistysjäsentä. Georg Fischer Piping Systems sijaitsee Schaffhausen-nimisessä pikkukaupungissa Reinjoen varrella. Yrityksen juuret ovat täällä, ja sen merkitys kaupungille on suuri, jota osoittaa myös yrityksen perustajalle Johan Conrad Fischerille pystytetty patsas kaupungin keskustassa.

Vuonna 1802 pienenä kuparisulattamona ja uusien seosten kehityslaitoksena aloittanut +GF+ on kasvanut maailmanlaajuiseksi teollisuuskonserniksi, jonka menestys pohjautuu asiakaskeskeiseen innovointiin, jatkuvaan tuotekehitykseen ja laatuun. GF konsernin Piping Systems -divisioona on vakiintunut johtavaksi putkistotoimittajaksi nesteiden ja kaasujen luotettavalle ja turvalliselle kuljetukselle. Tutustuimme ensimmäisenä päivänä yritykseen ja erityisesti GF Piping Systemsin esieristetyn COOL-FIT® muoviputkiratkaisun teknisiin ominaisuuksiin ja helppoon työstettävyyteen. Yrityksen pitkäjänteisen tuotekehityksen ansiosta esieristetyt putket ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan erinomaisia, kestäviä ja nopeita asentaa. Sen jälkeen vierailimme tuotannon puolella perehtyen niin esieristettyjen kuin muidenkin putkituotteiden valmistusprosesseihin. Tuotannon automaatio ja laadunvarmistus vakuuttivat meidät ja myös suuri, täysin automatisoitu varasto oli vaikuttava. Mutta suurimman vaikutuksen teki yrityksen asiakaslähtöisyys, jossa huolto ja tuotetuki ovat tärkeässä asemassa. Tuotekehityksen perusta on paitsi innovoinnissa myös jatkuvassa dialogissa asiakkaiden kanssa. Toisena päivänä vierailimme Georg Fischer JRG -tuotantolaitoksilla Sveitsin Sissachissa, jossa Martin Reinhart ja Ciro Nigro ottivat meidät vastaan. Tarkkaan hiottu venttiilien valmistusprosessi avautui hienosti tehdaskierroksella. Tuotteen laatuun ja virtausominaisuuksiin todellakin vaikuttaa se, porataanko venttiilit vai valetaanko ne monivaiheisessa laatuvarmistetussa valmistusprosessissa, niin kuin Georg Fischerillä.

Matti Aho Georg Fishcer Piping Systemsiltä esittelee eristetyn putken työkalun käyttötestausta varten (Kuva Johanna Satumäki)

Tehdaskierroksen jälkeen tutustuimme kattavaan Showroomiin ja pääsimme itse toteamaan GF:n täysiaukkoisen komposiittiputkijärjestelmän hiljaiseksi muihin putkijärjestelmiin verrattuna. Ennen paluuta Schaffhauseniin nautimme lounasta Bergwirtschaft Sissacherfluhissa, jonka päätteeksi katselimme ja kuvasimme hienoja maisemia läheisellä näköalapaikalla. Upeiden tehdasvierailujen lisäksi vietimme kaksi mukavaa iltaa Schaffhausenin vanhassa kaupungissa. Kaupungilla on mielenkiintoinen, pitkä historia ja se on ollut mm. kaupunkivaltio, hetken Habsburgien hallinnassa, taas itsenäinen, sitten Zurichin liittolainen ja lopulta Sveitsin konfederaation täysjäsen. Kaupunki sijaitsee Reinin pohjoispuolella lähellä Saksan rajaa hyvien rautatieyhteyksien päässä. Euroopan suurimmat putoukset, Reinin putoukset, ovat niin lähellä, että niiden pauhun lähestulkoon kuulee tässä viehättävässä historiallisessa kaupungissa.

Paluupäivänä meille tarjoutui tilaisuus katsella kauniita sveitsiläisiä maisemia myös yläilmoista. Lumihuippuiselta Mt Säntis -vuorelta avautuu huikeat näkymät Alpeille ja laaksoissa sijaitseviin kyliin. 53 henkeä vetävä hissi nosti vierailijajoukkomme 2,5 km korkeuteen kirkkaassa ja aurinkoisessa säässä. Upean päivän päätteeksi siirryimme Zurichin lentokentälle ja siitä edelleen yläilmojen kautta takaisin Vantaalle. Isännät ottivat hienosti homman haltuun jo lähtökentällä, ja sama vieraanvaraisuus jatkui koko vierailumme ajan, josta iso kiitos kaikille yrityksen edustajille niin täällä Suomessa kuin Sveitsissäkin.

Näkymä Sissacher Fluen huipulta (Kuva Johanna Satumäki)

Johanna Satumäki

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi