Tulevaisuudessa kokonaisuus ratkaisee

Jouko Viikilä, Enervent Zehnder Oy:n Suomen myyntijohtaja, luotaa talotekniikka-alaa kaksikymmentä vuotta taakse- ja eteenpäin.

Viikilä valmistui vuonna 2000 ammattikorkeakoulusta LVI- ja energiatekniikan insinööriksi, jonka jälkeen hän on tehnyt töitä urakoinnissa, projektinvetäjänä, suunnittelutyössä (myyntiin painottuen) ja laitetoimittajan leivissä, myyntitehtävissä toimien. Enerventillä hän on työskennellyt n. 8 vuotta alkuun aluemyynnissä ja lopulta siirtyen vetovastuuseen koko Suomen myynnistä. Edessä on jälleen uutta, sillä Zehnder Group AG osti Enerventin ilmanvaihtokoneliiketoiminnan heinäkuussa 2018. Syntyi Enervent Zehnder Oy.

”Integraatio on tällä hetkellä käynnissä. Minulla on erittäin positiiviset odotukset, sillä Zehnder on toiminut alallamme pitkään. Heillä on ratkaisumalleja, joita voidaan mahdollisesti soveltaa myös meillä pohjoismaissa. Toisaalta he mahdollistavat meille globaaleille markkinoille pääsyn”, Viikilä kertoo.

”Rakentaminen on muuttunut kuluneen kahdeksantoista vuoden aikana todella paljon. Energiatehokkuutta on parannettu, rakentamistavat ovat muuttuneet ja tämän myötä myös vaatimukset talotekniikalle. Vuosiin on riittänyt myös haasteita, sanoisinko, että asioita on jouduttu välillä opettelemaan myös kantapään kautta”, Viikilä kuvailee ja tarkentaa, ettei esimerkiksi raja-arvoja asettaessa olla aina osattu huomioida maantieteellisiä asioita ja tiiviimpien talojen rakentaminen on aiheuttanut opettelua mm. riittävän ilmanvaihdon toteuttamiselle.

”Näin se on aina ennenkin tehty” ei päde enää

”Tänä päivänä LVI-suunnittelijan täytyy olla melkoinen multitalentti, jotta osaa suunnitella sen parhaan ratkaisun. Talotekniikan osalta energiatehokkuus alkaa olla jo itsestäänselvyys. Jatkossa parannukset tulevat kokonaisuudesta. Ratkaisujen täytyy olla aidosti ihmisiä palvelevia ja käyttöiältään kestäviä. Enää ei päde ”näin se on aina ennenkin tehty”, suunnittelun, toteuttamisen ja ylläpidon osaaminen edellyttää innokkuutta, tiedonnälkää ja halua pysyä kehityksessä mukana”, Viikilä toteaa.

”Seuraavat kaksikymmentä vuotta – ne tulevat olemaan mielenkiintoista seurata. Digitalisoitumisesta puhutaan paljon, itse haluaisin pitää sen rinnalla vahvasti mielessä tarpeenmukaisuuden, käytettävyyden ja elinkaaren. Digitalisaatiosta ei saa tulla rasite, vaan helpotus. Merkittävinä asioina näen ilmastonmuutoksen, sisäilmaongelmaisten rakennusten lisääntymisen sekä kemikaaliherkät ihmiset. Tiedämme jo, että on ihmisiä, jotka tarvitsevat erityistiloja voidakseen elää opiskella ja työskennellä oireetta. Vaikkemme puhuisi suoraan puhdastiloista, alalla puhutaan jo mm. allergia-asunnoista. Näissä materiaalivalinnat vaikuttavat paljon, mutta ilmanvaihto ja ilmansuodatus ovat tärkeitä osatekijöitä”.
Suomen LVI-liiton yhteistoimintajäsenyys on osaamista ja kohtaamisia. Enervent Zehnder Oy on Suomen LVI-liiton yhteistoimintajäsen.

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi