Mikkelin LVI-yhdistys ja Mikkelin Rakennusmestarit ja –insinöörit vierailivat 16.10.19 Casemet Oy:n tuotantolaitoksella Mikkelissä. Vierailuun osallistui yhteensä 12 yhdistysten jäsentä. Yritystä esittelivät toimitusjohtaja Jukka Kokkonen ja talousjohtaja Heli Hyyryläinen.
Casemetin tuotanto muodostuu erilaisista koteloratkaisuista sekä sähkömekaanisten komponenttien ja ohutlevyrakenteiden sopimusvalmistuksesta. Yritys työllistää noin kaksi sataa henkilöä kolmella eri tehtaalla Mikkelissä, Riihimäellä ja Viron Pärnussa. Casemet Oy valmistaa ja kokoonpanee erilaisia metalli- ja sähköalan tuotteita.
Toimitusjohtaja Jukka Kokkonen kertoi aluksi neuvotteluhuoneessa yhtiön historiasta, toimintaperiaatteista ja tuotantoteknologiasta. Tuotanto on hyvin asiakaslähtöistä, tarvittaessa pitkälle räätälöityä ja laadukasta. Kustannustehokkuus on saavutettu valmistusprosessien automatisoinnilla ja tuotantosoluratkaisuja hyödyntämällä.
Tuotantotilat olivat vaikuttavat
Tuotantotilat ovat puhtaat ja kaikella tuotannossa tarvittavalla materiaalilla ja työkaluilla on hyvin suunnitellut ja merkityt paikat. Tuotantotilojen järjestelyt ovat selkeitä ja siisteys on esimerkillistä. Kustannustehokkuutta tuo myös se, että esimerkiksi kotelovalmistuksen kaikki työvaiheet (teräslevyjen leikkaus, taivutus, hitsaus, pintakäsittely, kansien tiivistäminen, mekaaninen ja sähköinen kokoonpano) tapahtuu saman katon alla.
Materiaalivirtoja hallitaan tietokonepohjaisella tuotannonohjausjärjestelmällä, jonka avulla tuotantosolut tilaavat itsenäisesti kussakin työvaiheessa tarvitsemansa komponentit ja materiaalit. Sivutuotteet poistuvat kuljettimia pitkin näkymättömissä niille varattuihin ”kontteihin”. Monen asiakkaan laitteiden käyttöolosuhteet ovat hyvin vaativat, joten kotelovalmistuksessa ruostumattoman teräksen käyttö on yleistä. Se puolestaan tuo lisää haasteita vaativamman materiaalinkäsittelyn muodossa ja myös lisää tuotantovaiheita (esim. hionta, harjaus, pölynpoisto).
Alan imago ja koulutettujen työntekijöiden riittävyys mietityttää
Yritys valmistaa vuositasolla noin 100 000 kpl koteloa ja 30 000 kpl jakokeskusta, joten on helppo ymmärtää materiaalivirtojen hallinnan merkitys taloudellisessa mielessä. Tilausrivejäkin on vuositasolla noin 25 000 kpl, eikä kukaan voisi hallita sellaista määrää tietoa muistinvaraisesti. Tuotteisiin kuuluvat myös sähköautojen latauspylväät, suojakäsineautomaatit sekä esim. IV-koneiden runko-osat.
Yritys soveltaa tuotannossaan Lean-ajattelua, jonka perusajatus on poistaa turhia ja tuottamattomia toimintoja tuotannosta. Tässä työssä ja tavassa toimia Casemet Oy on onnistunut kiitettävästi. Yrityksen edustajat tuntuivat olevan aidosti huolissaan koulutettujen työntekijöiden riittävyydestä ja metallialan imagosta. Monella on edelleen väärä käsitys metallialan työolosuhteista. Ainakin Casemet Oyssä ne osoittautuivat olevan aivan huippuluokkaa. MiLVI toivoo kaikkea hyvää yritykselle jatkossakin.
Teksti: Henrik Sjögrén, Mikkelin LVI-yhdistys
Kuvat: Casemet Oy