Milloin kuntotutkimus kannattaa teettää?
- Kiinteistön iän vuoksi harkitaan putkiremonttia.
- Putkistossa on todettu käyttöhäiriö, joka täytyy selvittää.
- Kiinteistössä on todettu kosteusvaurio, joka täytyy selvittää.
- Hankesuunnittelun tueksi tarvitaan tarkentavia lisätietoja.
LVV-kuntotutkimus kannattaa tehdä ensimmäisen kerran noin 25-30 vuotta vanhoille putkistoille, vaikka niissä ei olisikaan ilmennyt vuotoja tai silmämääräisesti havaittavia jälkiä korroosioista. Ensimmäisen kuntotutkimuksen jälkeen kannattaa seurata verkostojen kuntoa määrävälein tehtävällä seurantatutkimuksella.
Mistä löydän pätevän kuntotutkijan?
Kuntoarvioijille ja kuntotutkijoille on olemassa henkilöpätevyyspalvelu.
FISE on neutraali toimija, jonka toimintaa ei ohjaa kaupalliset, taloudelliset tai puolueelliset tekijät. Pätevyys on ammattitaidon riippumaton ja puolueeton arvio.
FISE ylläpitää pätevyysrekisteriä ja myös rakennusvirhepankkia, jonka tavoitteena on edistää tietoutta hyvän rakennustavan mukaisista korjaustavoista ja jakaa tietoa virheellisistä tai riskejä sisältävistä rakenne- ja taloteknisistä ratkaisuista. Tietoja LVV-kuntotutkijan pätevyyden hakemisesta antaa LVI-pätevyyslautakuntaa hoitava Suomen LVI-liitto SuLVI.
Mikä kuntoarvion ja kuntotutkimuksen ero?
Kuntoarviossa arvioidaan pääasiassa aistienvaraisesti rakennusosien, järjestelmien ja laitteiden tekninen kunto. Kuntoarvio toteutetaan rakennus-, LVI- ja sähköteknisten asiantuntijoiden yhteistyönä. Tavoitteena on edistää kiinteistön kunnossapitoa ja oikein ajoitettuja korjaustoimenpiteitä.
Kuntotutkimuksessa taas selvitetään tarkemmin rakennuksen jokin rakennusosa, järjestelmä tai laitteisto ja se edellyttää yleensä rakenteiden avaamista. Kuntotutkimuksessa tutkitaan tarkasti tutkittavan rakenteen, järjestelmän tai laitteiston kunto ja annetaan arvio sen jäljellä olevasta käyttöiästä ja korjaustarpeesta.
Rakennustieto on julkaissut LVV-kuntotutkimuksen tilaajan ohjeen RT 18-11165 (LVI 01-10541, KH 90-00538).