Parca Norrahammarista Cetethermiin

Huhtikuussa 2018 Alfa Laval sopi lämmönjako- ja jäähdytyskeskuksien liiketoiminnan myynnistä ruotsalaiselle NIBE -konsernille. Samalla Alfa Lavalin lämmönjakokeskuksien liiketoiminnan kehityspäällikkönä toiminut Teijo Aaltonen siirtyi vetämään Suomen ja Baltian alueen myyntiä.

”Lyhyesti kerraten Alfa Laval ryhtyi miettimään liiketoimintojaan ja totesi, että lämmönjakokeskukset eivät olleet heidän ydinliiketoimintaansa. He halusivat keskittyä lämmönsiirtoon. Samaan aikaan NIBE Group on kasvanut voimakkaasti ja ilmaisi halunsa laajentaa myös kaukolämpöpuolelle”, kertoo Aaltonen ja jatkaa ”Olemme nyt itsenäisempiä ja joustavampia tekemään uusia ratkaisuja ja tämä näkyy tuotekehityksessämme. Uusi tilanne tuo toimintaamme ketteryyttä. Armatec Finland vastaa edelleen Cetethermin järjestelmien myynnistä, kuten jo Alfa Lavalin aikaankin. Me vastaamme itsenäisenä yrityksenä alihankinnasta, markkinoinnista, tuotteesta ja kokonaisuuden hallinnasta ylipäätään”.

Kaukolämpö kasvattaa suosiotaan ja on entistäkin energiatehokkaampaa

Kaukolämmön suosio Suomen yleisimpänä lämmitysmuotona kasvaa jatkuvasti, Energiateollisuus ry:n mukaan lähes 60 prosenttia koko uudisrakentamisen tilavuudesta lämpiää kaukolämmöllä. ” Energiayhtiöt ovat tänä päivänä entistä aktiivisempia hakemaan uusia ratkaisuja sekä uusia energian tuotantomuotoja, tämä näkyy meidänkin tekemisessä. Haetaan matalampaa lämpötilatasoa ja se vaikuttaa myös meidän tuotteisiin”, toteaa Aaltonen. ”Ja kaukolämpöhän pelastaa maailman, näin olen sanonut jo aiemminkin. Kaukolämpölaitoksissa ilmanpuhdistus on erittäin tehokasta. Hiilidioksidi on suurin haaste, mutta sekin saadaan varmasti ratkaistua tulevaisuudessa”.

Cetethermin lämmönjakokeskusten älykäs ratkaisu on palauttaa kiertävä kaukolämpövesimäärä mahdollisimman alhaisella lämpötilalla. Näin toiminta on tehokkaimmillaan. ”On monen tekijän summa, että tämä saadaan toteutettua”.

Kolmekymmentä vuotta kaukolämpöä

Nuori Aaltonen opiskeli 1980-luvun lopuilla Mikkelin teknillisessä opistossa ja oli vailla kesätöitä. Kesätyö ja yksin tein pysyvä työpaikkakin löytyi Parca Norrahammar Oy:n suojista. Yhtiö muutti pian nimeään Parcaksi, sitten Cetethermiksi, Alfa Lavaliksi ja nyt jälleen Cetethermiksi. ”Tämä on hieno ala ja hieno työpaikka. Ihmiset näitä töitä tekevät. Pysyvyys kertoo ainakin siitä, että olen viihtynyt.”

Työvuosiin on mahtunut myös monet Brysselin matkat, aiemman Cetethermin edustajana yleiseurooppalaisessa EuroHeat&Power:n työryhmässä, joka kehitti yleissuosituksen eurooppalaisille lämmönjakokeskuksille. Ja samoin toinen iso projekti lämmönjakokeskusten energiatehokkuusluokituksen sertifiointijärjestelmän kehittämisessä. ”Teemme parhaillaan Cetethermillä testauksia ja haemme itsellemme juuri tuota sertifiointia”, kertoo Aaltonen.

Tulevaisuus on digitaalinen myös Cetethermin osalta. ”Saatavilla oleva data täytyy hyödyntää entistäkin paremmin, tietoturva huomioiden, tietenkin. Haemme osaamista aluksi kumppaneiden kautta. Pää on täynnä kaikenlaisia ideoita”, Aaltonen naurahtaa.

 

Suomen LVI-liiton yhteistoimintajäsenyys on osaamista ja kohtaamisia. Cetetherm on Suomen LVI-liiton yhteistoimintajäsen.

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi