Lausuntopyyntö jäsenillemme: uudistuva energiatodistusasetus

Lähetä kommenttisi Jorma Railiolle (jorma.railio(at)gmail.com) 13.10. mennessä. Jorma Railio kokoaa jäsenten ajatukset lausunnoksi ja toimittaa ne SuLVIn lausuntona lausuntopyynnön tekijälle.

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja uuden energiatodistusasetuksen luonnoksesta. Asetusta päivitetään yhdenmukaiseksi ensi vuoden alussa voimaan tulevien lähes nollaenergiarakentamista koskevien määräysten kanssa.

Energiatodistusasetuksen terminologiaan, laskentasääntöihin ja rakennusten ryhmittelyyn energialuokituksissa ehdotetaan muutoksia. Myös energiatodistuslomaketta ja sen täyttöohjeita on tarkoitus päivittää.

Energiatodistusasetuksen muutostarpeiden taustalla on rakennusten energiatehokkuusdirektiivi. Direktiivin johdosta maankäyttö- ja rakennuslakia on muutettu siten, että 1.1.2018 lähtien uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia. Tällä tarkoitetaan rakennuksia, joiden energiatehokkuus on erittäin korkea ja joiden tarvitsema vähäinen energia katetaan laajalti uusiutuvalla energialla. Lähes nollaenergiarakentamista Suomessa vauhdittavat uusien rakennusten energiatehokkuusasetus ja asetus energiamuotojen kertoimista, joiden soveltamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2018 alusta. Uudella energiatodistusasetuksella varmistettaisiin, että säännökset muodostavat yhdenmukaisen kokonaisuuden.

Energiatodistuksen luokitus kannustaa A-luokan rakentamiseen

“Uudistuksella halutaan kannustaa määräystasoa energiatehokkaampaan rakentamiseen. Uusi rakennus voi saada energiatodistuksessa A-luokituksen aikaisempaa kustannustehokkaammin. Lähes nollaenergiarakentamista koskevat määräykset täyttävä uusi rakennus sijoittuisi jatkossa B-luokkaan, aiemman C-luokan sijaan”, kertoo ympäristöneuvos Maarit Haakana ympäristöministeriöstä.

Uudessa asetuksessa on tarkoitus selventää edelleen energiatodistuksen ja uudisrakentamisen energiamääräysten eri rooleja. Energiatodistus luokittelee rakennusten energiatehokkuutta ja mahdollistaa vertailun eri rakennusten välillä, mutta ei osoita rakentamisen vaatimusten täyttämistä.

Lausunnoille lähtenyt ehdotus sisältää myös energiansäästösuositusten kohdistumisen laajamittaisiin ja muihin korjauksiin. Lisäys perustuu Euroopan komission kesällä 2016 Suomelle lähettämään viralliseen huomautukseen.

Muutos ei edellytä vanhojen todistusten uusimista

Jos rakennuksella on jo voimassa oleva energiatodistus, mikään ei edellytä uuden todistuksen hankkimista myynti- tai vuokratilanteeseen ennen 10 vuotta voimassa olevan todistuksen vanhenemista. Halutessaan taloyhtiöt ja rakennusten omistajat voisivat kuitenkin hankkia uusien säännösten mukaan tehdyn todistuksen.

Nyt lausunnoille lähteneen energiatodistusasetuksen olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alusta. Parhaillaan eduskunta käsittelee energiatodistuslain muutosta, jonka nojalla asetus annettaisiin.

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi