Keski-Uudenmaan LVI- yhdistys, KeLVI 40 vuotta 28.10.2017

40 vuotta sitten, siis vuonna 1977, tapahtui kaksi merkittävää asiaa. Kaiken kansan televisio-ohjelma Pikku Kakkonen sai ensi-iltansa ja Keski-Uudenmaan LVI- yhdistys, KeLVI, perustettiin.

KeLVI, kuten muutkin LVI-yhdistykset, on henkilöjärjestö, jossa pyritään kehittämään jäsenten ammattitaitoa ja jonka kautta harjoitetaan nykyisin tuota kovin tärkeätä verkostoitumista. KeLVInkin kokouksissa tapaavat esimerkiksi yrittäjät, jotka päiväsaikaan kilpailevat erilaisista urakoista, vaan kun tullaan kokoukseen, kilpailut unohtuvat kynnykselle. On yrittäjiä, tukkukaupan edustajia, laitevalmistajien edustajia, toimistohenkilöstöä, putkiasentajia ja niin edelleen – kaikki yhteisellä asialla, kuten asiaan kuuluu.

Yhteisiä harrastuksia ja retkiä

Myös monenlainen harrastustoiminta on oleellinen osa yhdistyksemme toimintaa, jossa ikään tai sukupuoleen katsomatta on jokaisella osallistujalla yhtäläiset mahdollisuudet menestyä. Alkuvuosina tehtiin useita matkoja eri maiden lämpö- ja vesihuoltolaitoksiin ja tutustuttiin samalla eri maiden kulttuureihin isäntämaiden edustajien opastuksella. Käytiin ainakin Varsovassa, Moskovassa, Tallinnassa ja Budapestissä. Lisäksi on harrastettu seurapelejä, kuten petankkia ja tietenkin on jouduttu golfin syövereihinkin. Myös hiihto- ja laskettelumatkoja on tehty ainakin Luostolle ja Leville.
Yksi tärkeimmistä ja alituiseen muistettavista asioista ovat laitevalmistajien esitelmät, joissa saadaan tutustua alan viimeisiin uutuuksiin. Laitevalmistajien edustajat ovat olleet aktiivisia KeLVIä kohtaan ja tukeneet meitä toiminnassa ja siitä heitä kiittäminen.

KeLVI on juhlinut täysiä kymmeniä näyttävästi

10-vuotisjuhlissa esiintyi musiikkiluokkalaisia Keravalta ja Järvenpääläiset elokuvakerholaiset saivat lahjoituksena ensimmäisen digitaalisen videokameransa. Tilaisuuteen oli riimitelty laulu, jossa kerrottiin yhdistyksemme alkuaikojen tapahtumia ja henkilöitä. Erilaisia stipendejä tai lahjoituksia tehtiin muillekin paikallisille harrastajaseuroille ja yhdistyksille. Tilaisuudessa sai ensiesityksensä itseämme varten tilattu LVI-Marssi, joka valitettavasti ei kuitenkaan ole soittolistojen kärkiin kivunnut.

20-vuotisjuhlia vietettiin niin ikään Järvenpää talossa, jossa esitettiin itse kirjoitettu LVI-musiikkinäytelmä ”Torvi soikoon” ja kutsuvieraina nähtiin jäsenten lisäksi myös korkeassa asemassa olevia LVI-alan vaikuttajia. Musiikkinäytelmän solisteina toimivat Lea Laven ja Erkki Jantunen. Lisäksi tutustuttiin taiteeseen juhlatilan viereisessä näyttelyssä. Talon aulaan oli rakennettu näyttely, johon oli koottu vanhoja LVI-laitteita ja kerrottiin kuvin ja tekstein vanhoista työmenetelmistä. Päiväohjelmassa luennoivat sen aikaiset ”Gurut” Jari Sarasvuo ja Kansanedustaja Veltto Virtanen. Esitelmiä seurasi salintäyteinen yleisö. Illalla tietenkin syötiin hyvin ja tanssittiin.

30-vuotisjuhlaa vietettiin Järvenpään Hotelli Rivolissa. Samalla pidettiin SuLVIn liittovaltuuston kokous ja vihittiin uusia Hotorautaneuvoksia raatiin. Musiikkiperinteitä kunnioittaen KeLVI esitti sen ajan henkeen ja trendeihin sopivan itse sanoitetun rap-esityksen, joka esitettiin omin voimin ja sai mukavan vastaanoton (luultavasti…. kai).
Tässäkin tilaisuudessa musiikista vastasi tanssiyhtye Mutkattomat Orimattilasta. Tämä orkesteri on ollut mukana kaikissa KeLVIn järjestämissä tärkeissä juhlissa ja esittänyt KeLVIn ”Torvi soikoon” musiikkinäytelmän kappaleita muuallakin. Erityisen hyvän vastaanoton on saanut laulu ”Kaksi vanhaa putkimiestä”, joka kertoo alan taitajien aprikointeja taukotupakalla istuskellessa.

Tänä vuonna vietämme 40-vuotisjuhlia ja yhdistystä viedään eteenpäin hyvässä hengessä. Erillisenä kehuna voidaan kai mainita, että KeLVI on Suomen seitsemänneksi suurin LVI-yhdistys. Kuinkahan monensia oltaisiin, jos ei aikoinaan olisi pyydetty Vantaalaisia perustamaan omaa yhdistystään…

Ahkera yhdistys

Perustajajäsenistämme moni on jo siirtynyt suunnittelemaan ja rakentelemaan sitä taivaallista talotekniikkaa. Olen toisinaan aprikoinut, että lieneekö käynyt heillä pieni vahinko, kun vettä on tullut taivaalta alas enemmän kuin vuosikymmeniin.

Onneksi on konkareita, jotka tänäkin päivänä osallistuvat erilaisiin tekemisiin. Pääosin eläkeläisinä, osa Hotorautaneuvoksina tai muuten vain yhdistyksen jäseninä.
KeLVI on alusta asti ollut helppo yhdistys. Talkooväkeä on riittänyt jokaiseen tilaisuuteen ja tapahtumaan ja sehän tietenkin on tämän kaltaisen toiminnan perusedellytys. Toivotaan, että yhdistyksen riveistä löytyy tuleviinkin aikoihin riittävästi tehoja ja aktiivisuutta, ettei kenellekään erikseen kasata liikaa tehtäviä. Sillä tavoin tekeminen on ja pysyy hauskana harrastuksena, joka kouluttaa ja kasvattaa. Ja tietenkin niille, jotka toimintaa kulloinkin johtavat, on tarjolla eturivin yhteys suomalaiseen Talotekniikkaosaajien ammattikuntaan.

Yhdistyksen vetäjät vaihtuvat aina parin vuoden välein ja näin yhä useammat pääsevät tutustumaan keskusjärjestö SuLVIn myötä muiden alueyhdistyksien toimintaan ja ihmisiin eri puolilta Suomea. Tämä, jos mikä, on ollut omiaan kasvattamaan meitä KeLVIläisiä vieläkin enemmän puhaltamaan yhteen hiileen koko alan ja tietysti myös oman yhdistyksen parhaaksi.

Heikki Anttonen

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi