Hotorautaneuvosten kevätretki suuntasi Riihimäelle

Helmikuun neuvoslounaalla perinteisen hotojen kevätretken kohteeksi valikoituivat Fortumin nykyään omistama Waste Solutions Oy (entinen Ekokem), Suomen metsästysmuseo sekä viereisen Lasimuseon uudestaan avautuva kahvila. Kohderyhmänä Hotot olivat juuri ja juuri siinä rajalla, että meidät otettiin jätekäsittelylaitokselle vastaan. Vastaavia tilaisuuksia järjestetään vain tiistaisin, joskus perjantaisin ja silloinkin lähinnä vain erilaisille ympäristöasioihin liittyville ryhmille.

Retkellämme oli mukana yhteensä 18 neuvosta, joista kaksi noviisia, valitettavasti neljä ilmoittautunutta neuvosta joutui erilaisten yhteensattumiensa vuoksi jäämään pois kevätretkeltä.

Jätevoimala lämmittää Riihimäen ja puolet Hyvinkäätä

Fortumin opas Teuvo Heinonen kertoi hieman Fortumin Ekokemin historiasta ja kyseli neuvoksilta, mitkä asiat kiinnostaisivat. Keskustelimme jätteenkäsittelystä, uusiokäytöstä ja laitoksen prosesseista syntyvistä tuotteista. Selvisi, ettei laitos ole enää pelkästään vaarallisten jätteiden käsittelylaitos, vaan sen toinen osa, yhteiskuntapuoli toimii käsittelylaitoksena ja jätevoimalana, joka lämmittää Riihimäen ja vielä puolet Hyvinkäätä. Lajitellusta muovijätteestä valmistetaan uusioraaka-aineita teollisuuden käyttöön. Mm. Orthex ja Plastex valmistavat näistä granulaateista eli muoviryyneistä ainakin ämpäreitä ja kastelukannuja. Moni lieneekin jo tutustunut terassien uusiomuovisiin lattialankkuihin.

Laitoskierroksella tutustuttiin jätteiden lajitteluun ja jätevoimalaan. Voimala toimii lähes samoin kuin Vantaan jätevoimalakin – iso kahmari kerää automaattisesti ja manuaalisti sekajätteen suppilon kautta arinalle, jossa jäte palaa yli 800 asteen lämpötilassa jopa ilman tukiliekkiä. Kattila tuottaa höyryä generaattoreiden pyörittämiseen, loppu energiasta siirretään lämmönsiirtimien kautta kaukolämpöverkkoon. Laitoksen valmistumisvaiheessa keskusteltiin ympäristövaikutuksista, mutta ei juurikaan enää, kun on todettu laitoksen olevan turvallinen ja ympäristöystävällinen.

Suomen Metsästysmuseo oli vaikuttava kokemus

Tunnin tehdaskierroksen jälkeen kiitimme Teuvoa ja siirryimme bussilla takaisin kaupunkiin Suomen metsästys¬museoon, jossa aluksi tutustuimme museon oppaan johdolla Jari Niskasen metsästys-valokuviin. Kuviin oli hienosti onnistuttu sieppaamaan metsästystilanteita, joissa oli samassa kuvassa metsästäjä, saalis ja jopa ruudin savu. Museossa oli lisäsi kattava kokoelma Afrikassa metsästettyjen eläinten sarvista ja päistä tehtyjä seinälle ripustettavia matkamuistoja. Näillä halutaan kunnioittaa saaliin arvoa eläimenä ja osana luontoa.

Museoaseet, eri aikakausien metsästysasut ja vanhat aseiden valmistuksessa käytetyt työstökoneet olivat myös hyvin esillä. Viimeinen osasto olikin jo saalistuksen, metsästyksen ja metsästystapojen esittelyä. Museo erilaisine interiöineen oli todella mielenkiintoinen kokemus.

Kevätretki päätettiin viereisen lasimuseon kahvilan herkulliseen kahvi- ja kakkutarjoiluun. Kahvila Kehrä oli sopivasti ensimmäistä päivää avoinna ja halusi toivottaa uudet ja vanhat asiakkaat tervetulleiksi tiloihinsa.

 

Retken järjestäjien puolesta kaikkia osallistujia kiittäen
Komissioneuvos Ilkka Ilomäki

VASTAA

Kommentoi!
Kerro nimesi