Hotoraudan Vääntäjien Korkea Raati kevätretkellä Mikkelissä ti 1.4.2025

Hotoraudan Vääntäjien Korkea Raati kevätretkellä Mikkelissä ti 1.4.202

Kunnianeuvos Irma Welling

 

Kevätretkeläiset  Mikkelin keskuspuistossa.

Meitä kokoontui monesta suunnasta 29 Hotorautaneuvosta Mikkelin asemalle. “Marskin jäljillä”-kierros alkoi Mannerheimin salonkivaunun edustalta. Vaunuun pääsee sisälle vasta  Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6, joten tyydyimme kurkistelemaan  salonkivaunun sisälle ikkunoista. Oppaanamme oli Mikko Pöyry.

Oppaamme Mikko Pöyry

Pysähdyimme vuonna 1843 rakennetun Lääninsairaalan kohdalle, jonka sisäpihalla oli ollut saunarakennus, jossa Mannerheim kävi saunomassa kerran viikossa. Marski kävi myös sairaalassa tervehtimässä sotilaspotilaita ja sillä kerrottiin olleen terapeuttinen vaikutus potilaisiin. Hänen kerrottiin myös lahjoittaneen T-mallisia kävelykeppejä, “Marskin keppejä”, jalkavammaisille.

Ylitimme Porrasalmenkadun entisen Hyytiäisen parturiliikeen kohdalta. Mannerhein kävi siellä hoidattamassa viiksiään ja tukkaansa. Hänellä oli mukanaan pahvisapluuna, jonka mukaan viikset leikattiin. Opas kertoi, että pikkupojat päivystivät parturiliikkeen ovella saadakseen avata oven Mannerheimille, joka palkitsi heitä makeisella tai lantilla. Kerran parturissa oli ollut Marskin kanssa samaan aikaan viereisellä tuolilla inkeriläinen sotavankikin.

Kävimme Mikkelin Klubilla, jossa Mannerheim söi seurueineen, “Marskin hovin”kanssa, lounasta ja illallista. Klubin seinällä oli Marskin malja (akvaviittia+kuivaa vermuttia+giniä), piripintaan täytetty korkeajalkainen snapsilasi, joka piti juoda läikyttämättä. Klubin seinällä oli runsaasti valokuvia arvovieraista kuten Hitlerin yhteysmiehestä Waldemar Erfurthista. Ei niin toivottu vieras oli ollut keskitys- ja tuhoamisleirien organisoija Himmler, joka itse kutsui itsensä Mannerheimin vieraaksi matkalla tarkastamaan Pohjois-Suomen saksalaisia joukkoja. Vierailun seurauksena saatiin sentään sotainvalideja hoitoon Saksaan.

Mannerheim ja Waldemar Erfurth

Klubilta kierros jatkui torin Mannerheimin patsaan ohi Graniittitalolle. Mannerheim asui Graniittitalossa syksystä 1941 maaliskuuhun 1944 asti. Graniittitalon kulmalla kuulimme myös kuinka Mikkelin tuomiokirkko oli saanut valopommiosuman Talvisodan aikana. Väestönsuojelutehtävissä olleet pojat olivat onnistuneet raahaamaan pommin ulos mattojen avulla.

Mannerheimin patsas Mikkelin torilla

Päämajaan, joka sijoittui  Mikkelin keskuskansakoululle, emme päässeet, vaan suuntasimme lounaalle Ravintola Holviin.

Olimme Ravintola Holville rakkaita asiakkaita!

 

Neuvokset hoitamassa taskutoimistoasioita Mikkelin Teatterin eteisessä lounaan jälkeen ja huomatkaa, että Kekkonen-näytelmä on tulevaa teatterin ohjelmistoa.

Tasavallan presidenttinä Mannerheim myönsi Mikkelin kaupungille 4. luokan Vapauden ristin punaisella nauhalla miekkoineen, jotka koristavat nykyään Mikkelin vaakunaa.

Lounaan jälkeen suuntasimme XAMKin kampukselle, jossa talotekniikan lehtori Mika Kuusela kertoi meille talotekniikan opintosuunnista ja esitteli laboratoriotiloja. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nimessä X tulee neljästä kampuksesta: Mikkeli, Kotka, Kouvola ja Savonlinna. Vuonna 2026 alkaa uusi talo- ja automaatiotekniikan insinööriopintolinja (LVISA).

Nykyään XAMK:sta voi valmistua sekä AMK että YAMK-insinööriksi.

Lehtori Mika Kuusela esittelemässä meille talotekniikkaosaston laboratorion olosuhdehuoneen ”ihmismallia”= ihmisoletettua.

XAMKin vierailun jälkeen osa siirtyi odottelemaan junamatkaa Gastro Pub Einoon ja Saimaan LVI-yhdistyksen neuvokset pysähtyivät Kiesilän Kievariin nauttimaan lusikkaleipiä.

Neuvokset Reijo Lappalainen ja Pekka Lecklin

Lämpimät kiitokset kevätretken järjestelyistä Mikkelin kunnianeuvos Jukka Pöyrylle ja neuvos Esa-Matti Laiholle,  puheenjohtajaneuvosTapio Kanervalle ja komissioneuvos Ilkka Ilomäelle.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *